Hlavní obsah

John: Nečasovi zavolám dnes večer, je třeba začít hned makat

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda Věcí veřejných Radek John nastínil v rozhovoru pro Právo jakým způsobem se jeho strana zachová v povolebním vyjednávání.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda Věcí veřejných Radek John

Článek

Je pro vás 10,9 procenta spíše zklamáním?

My jsme vždycky říkali, že potřebujeme dvouciferní volební výsledek, protože to nám dává prostor, abychom prosadili naše programové priority. Abychom splnili naše sliby. A teď máme 20 poslanců, což je pro nás síla, která prosadí základní věci. Kvůli tomu jsme šli do volebního boje. Nejde o to zvítězit ve volbách, jde o to změnit život v této zemi. A to s touto silou v rámci nějaké vlády, která se shodne na zastavování zadlužování lze prosadit. Takže jsme nadšeni.

Kdyby prezident Václav Klaus pověřil sestavením vlády vítěze voleb, tedy soc. dem., a ta vám navrhla spolupráci, šli byste s ČSSD do vládní koalice?

Tak za prvé my jsme se poučili z vývoje Strany zelených, která tolik chtěla ministry, až tomu obětovala svůj program, a nakonec měla špatné ministry a žádné splnění programových bodů. Proto se necpeme do žádné vlády. My jenom podpoříme tu vládu, která nám garantuje, že bude prosazovat naše programové priority. A neumím si představit, že by vláda sociální demokracie prosazovala naše programové priority typu zastavení zadlužování, provedení důchodové reformy, reformu školství, takže to je úplně vyloučené. Navíc nemají dostatečný počet hlasů, museli by jít do tohoto projektu s tichou podporou komunistů a my jsme od začátku řekli, že do toho, v čem budou jakkoli namočeni komunisté, my nikdy nepůjdeme.

Takže, jestliže byste v ní sami nebyli, podpoříte koalici ODS a TOP 09?

My si myslíme, že společných programových bodů se tady najde hodně. Trochu se nám nelíbí, že ODS má poměrně slabý protikorupční program. Tam si myslím, a to bude součást jednání, že by bylo třeba opatření konkretizovat a opravdu udělat účinný protikorupční balíček.

Voliči vykroužkovali Ivana Langera, co vy na to?

To je senzační signál voličů, kteří také ukazují, že chtějí odchod politických dinosaurů. O tom jsou celé volby mimochodem. Voliči volili proti velkým stranám. Volili pro změnu a volili proti politickým dinosaurům. I neúspěch sociální demokracie je volba proti dinosaurovi panu Paroubkovi. Čili ty malé strany dostali mandát, aby tlačily na velké: „Pojďme vládnou jinak, než jste vážení pánové a dámy vládli doteď.“ Ale samozřejmě si umíme mnohem snáz představit, že podpoříme vládu ODS a TOP 09, kde se programově shodneme na mnohem více bodech.

Budete sám oslovovat lídry nejsilnějších stran, či počkáte, až oni osloví vás? Anebo se spojíte ihned s lídrem ODS Petrem Nečasem?

Tak za prvé my se opravdu necpeme do žádné vlády, jde nám opravdu o programové shody. Oni dobře vědí jak v ODS, tak v TOP 09, v čem ty shody jsou a v čem nejsou. Ale vzhledem k tomu, že mi včera pan Nečas před volbami ještě volal a přál hodně štěstí, což jsem velmi ocenil, protože to je slušné chování korektních konkurentů, tak já zase dneska určitě zavolám jemu a pogratuluji mu. A pro jednání jsme k dispozici kdykoli. Protože nejde o to vyhrát volby. Teď jde o to si sednout a začít makat, protože tato země se stále žene na mělčinu a je třeba s ní zamířit zpátky na moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám