Hlavní obsah

Jmenovat profesory bude nadále prezident, rozhodla Sněmovna

Novinky, zpe, jas
Aktualizováno

Jmenování profesorů zůstane i nadále v rukou prezidenta Miloše Zemana. Sněmovna ve středu schválila novelu vysokoškolského zákona, přičemž nepodpořila pozměňovací návrh, který navrhoval kompetenci hlavě státu odebrat. Pro návrh, který nyní posoudí Senát, hlasovalo 139 poslanců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Nechat pravomoc i nadále prezidentovi navrhoval resort ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD).

Proti se ale vyslovil například poslanec Pavel Plzák (ANO). „Jak víte, tak pan prezident o tuto pravomoc příliš nestojí. To je chronicky známá skutečnost. Je si vědom toho, že tato pravomoc se datuje do dob první republiky, kdy jsme měli pár vysokých škol. Nyní už se z toho stala taková trochu masovější záležitost, vysokých škol máme hodně,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nepodporuji ani jeden z pozměňovacích návrhů,” uvedla ke změnám kompetencí hlavy státu Valachová.

K otázce trojice profesorů, které prezident odmítl jmenovat, uvedla, že hodlá počkat na výsledek soudu, a není proto potřeba upravovat normu tak, že by byli profesoři v případě nečinnosti jmenováni ze zákona. Poslanci se s jejím názorem ztotožnili.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto

Norma kromě jiného mění pravidla akreditace vysokoškolských oborů, upravuje způsob hodnocení kvality škol, způsob rozdělování sociálních stipendií či zavádí možnosti odebírání neoprávněně získaných titulů.

Reklama

Výběr článků

Načítám