Hlavní obsah

Jižní Čechy bude řídit levicová koalice ČSSD s KSČM

Právo, Vladimír Vácha

Jižní Čechy bude v příštích čtyřech letech řídit levicová koalice sociálních demokratů a komunistů. Vítězná ČSSD se po bezmála třech týdnech vyjednávání dala přednost KSČM před pravostředovým uskupením tzv. trojdohody Jihočeši 2012, KDU-ČSL a Top 09/Starostové.

Článek

Definitivní rozhodnutí padlo v pondělí v podvečer na zasedání Krajského výkonného výboru ČSSD, jehož se zúčastnili i noví krajští zastupitelé za sociální demokraty. Koalice bude v pětapadesátičlenném zastupitelstvu disponovat 18 mandáty ČSSD a 13 KSČM. Právu to těsně po hlasovávání řekl šéf jihočeské ČSSD a dosavadní hejtman Jiří Zimola.

V jedenáctičlenné radě bude osm sociálních demokratů, kteří obsadí mimo postu hejtmana i místa dvou náměstků. Komunisté získali tři radní, z nichž dva budou uvolnění.

V opozici skončila nejen ODS s osmi mandáty, s níž pro možnou koalici ČSSD nepočítala od samého začátku, ale i ambiciózní pravicoví Jihočeši 2012 (9 mandátů) s řadou bývalých vlivných členů ODS včetně poslance Michala Doktora, či bývalého starosty Písku Luboše Průši, KDU-ČSL (4 mandáty) a TOP 09/Starostové (3 mandáty).

Nepřiměřený tlak na vítěze voleb, včetně přemrštěných požadavků na posty v radě, se jim staly osudným, neboť sociální demokraté od samého počátku dávali jasně najevo, že současné vládní strany ODS a TOP 09 jsou pro ně jako koaliční partneři na úrovni kraje nepřijatelní, stejně jako menšinový počet členů rady.

Reklama

Výběr článků

Načítám