Hlavní obsah

Jízda taxi se v Praze prodraží, magistrát chce zvýšit maximální tarify

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Praha hodlá zvýšit maximální cenu za kilometr jízdy taxislužbou. Místo nynějších 28 korun by si taxikáři od dubna mohli účtovat až 36 korun. Jak plyne z návrhu, který v pondělí projednají radní, zvýšit by se měly i další sazby.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Cena za minutu čekání bude podle návrhu namísto šesti nově sedm korun a nástupní sazba se zvýší ze 40 na 60 korun.

Nově vznikne i ceník pro taxi elektromobily, u kterých bude moci jeden ujetý kilometr stát maximálně 39 korun. Nové ceny mají začít platit od 1. dubna. magistrát opravil původní informaci, že to má být od 1. února. Za zvýšení cen v minulosti řidiči taxi několikrát protestovali.

Pražští taxikáři prý chtěli i dvě stovky za kilometr. Žalobce pro ně navrhuje podmínky

Krimi

Důvodem nárůstu cenového stropu je to, že stávající ceny stanovené v roce 2006 už nestačí ke krytí nákladů taxikářů.

Další změny mohou následovat

Změnu rada města zdůvodňuje tím, aby „taxislužba byla poskytována novými bezpečnými vozidly na co nejlepší úrovni, rovněž ale splňující vysoké nároky na ekonomii provozu,” uvádí návrh.

K tomu potřebují taxikáři dosáhnout přiměřeného zisku, což jim podle dokumentu současné ceny už neumožňují. „Navýšení ceny za kilometr jízdy (...) znamená procentuální nárůst od poslední úpravy maximálních cen v roce 2006 o 28,5 procenta, což umožňuje dostatečně pokrýt provozní náklady provozovatelů,” píše se v dokumentu.

Konec povinných taxametrů a střešních svítilen, sněmovna odsouhlasila novelu zákona

Ekonomika

Zákonodárci paralelně řeší novelu silničního zákona zabývajícího se podmínkami provozu taxislužby. Ty se zřejmě zjednoduší ve prospěch alternativních přepravců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám