Hlavní obsah

Jiří Dienstbier ml.: Bombastická kampaň volby nevyhrává

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát ČSSD na pražského primátora Jiří Dienstbier mladší odpovídal na otázky Práva týkající se jeho kandidatury, vztahů na pražské radnici či kampani ČSSD do komunálních voleb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier ml.

Článek

Jste jeden ze studentských vůdců roku 1989, profesí advokát, navíc bydlíte v Praze, kde dominují pravicové strany. Vás ale přilákala ČSSD. Proč?

Obecně politika je mně vlastní. Říkám, že jsem se do politiky narodil tím, že jsem vyrůstal v disidentském prostředí, kde bylo naprosto samozřejmé, že je potřeba usilovat o správné věci bez ohledu na to, jestli je na konci tunelu vidět světélko, nebo ne. To znamená i v situacích, kdy to téměř vypadá beznadějně, že by se mohlo toho cíle dosáhnout. Soc. dem. proto, že odpovídá mým hodnotám. Nejlépe to vyjadřuje naše klasická triáda – svoboda, spravedlnost, solidarita.

Probíral jste se svým otcem, senátorem za ČSSD a bývalým ministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem, kandidaturu na pražského primátora?

Samozřejmě jsme se o tom bavili, ale nikoliv předtím, než jsem nabídku přijal. Nebylo to tak, že bych s ním konzultoval, zda to mám přijmout, či nikoliv.

Deklaroval jste připravenost spolupracovat po říjnových volbách s TOP 09 na pražské radnici. Z jakého důvodu jste zrovna pro tuto variantu? Připomínám, že na tiskových konferencích v Lidovém domě vedení ČSSD několikrát týdně dští oheň a síru právě na TOP 09.

Především bych chtěl, aby volby přinesly naprosto zásadní změnu do pražských poměrů. Aby se politika v Praze dělala slušně, aby radnice nerozhodovala pod vlivem různých, řekl bych až mafiánských skupin, aby za rozhodováním politiků na radnici nebyli různí kmotři. Pokud chcete dosáhnout takovéto změny, tak musíte buď volby vyhrát a mít sám většinu, anebo musíte hledat partnery, se kterými toho dosáhnout lze.

Pokud se podíváme na pravděpodobné výsledky voleb, tak v důsledku lumpárny, kterou provedla ODS rozdělením Prahy na sedm volebních obvodů, je dost možné, dokonce velmi pravděpodobné, že v zastupitelstvu budou pouze čtyři strany. Kromě nás jsou to ODS, TOP 09 a VV. To je pro nás samozřejmě velmi složitá situace, protože bychom museli vyjednávat se třemi pravicovými stranami. V každém případě by to nějaký programový kompromis z naší strany vyžadovalo. Ale pokud by byl důstojný, tak je to přijatelná varianta. A pak tedy přichází v úvahu to zásadní kritérium, a to je, s kým můžete dosáhnout zásadní změny poměrů.

Pokud jste použil toto kritérium, proč vám „vyšla“ TOP 09?

Je zcela zjevné, že s tou partou, která v ODS dnes vládne v Praze, změny dosáhnout nelze. Pak zbývají VV, které jsou do značné míry v Praze na ODS napojeny.

Připomínám, že podle slov Mirka Topolánka je to projekt pražské ODS. Je například známa vazba Víta Bárty na Tomáše Hrdličku. Takže mám velkou pochybnost, že i VV jsou tím správným partnerem. V podstatě vylučovací metodou tak docházím k TOP 09, která jediná dává naději jako koaliční partner doopravdy k zásadní změně. Ještě dodávám, že pro mě by mnohem přirozenějším, lepším partnerem byla Strana zelených, ale pochybuji, že vůbec v zastupitelstvu bude.

Byli byste ochotni podpořit Zdeňka Tůmu na primátora, nebo byste měli nepřekročitelný požadavek, že primátor má být z ČSSD?

Myslím, že klást si jakékoliv personální požadavky v této chvíli nemá smysl, dokud nebudeme znát výsledky voleb. My samozřejmě stejně jaké každá strana chceme ve volbách uspět, nejlépe vyhrát. To bez ohledu na to, kdo zrovna je favoritem a kdo je považován za outsidera. Každý chce vyhrát. A o tom, koho by kdo podpořil, ať už v oblasti programu, nebo v personálních záležitostech, se má smysl bavit v detailu doopravdy až po volbách.

Dokázal byste si v budoucnu představit spolupráci s TOP 09 i na vládní úrovni?

Na vládní úrovni je pro mne spolupráce s TOP 09 dost těžko představitelná. Programové rozdíly jsou tak naprosto zásadní, že si neumím představit, že bychom mohli s čistým svědomím na takové kompromisy přistoupit.

Kdo je z vedení TOP 09 vašemu vidění světa bližší, stranický šéf Karel Schwarzenberg, nebo první místopředseda Miroslav Kalousek?

Je mi bližší pan Schwarzenberg. Z lidského hlediska s ním nemám žádnou špatnou zkušenost, je to docela příjemný pán, se kterým se dá příjemně pohovořit.

ČSSD má za sebou zkušenost s koalicí s ODS na pražské radnici. Nebojíte se toho, že někteří vaši spolustraníci budou po volbách po takové koalici tesknit a budete s nimi mít problémy?

Mám naprosto zásadní, nepřekonatelnou podmínku, že pokud budeme sestavovat jakoukoliv koalici po volbách, tak že musí být splněny základní požadavky na očistu radnice, na očistu pražské politiky, na nastavení transparentních pravidel rozhodování. Pokud by se mi něco takového nepodařilo prosadit, tak bych se na jakémkoliv jiném konceptu podílet nechtěl.

Plánujete, stejně jako Zdeněk Tůma, audit veřejných zakázek na pražském magistrátu?

V tom se shodnou v podstatě všechny strany kromě ODS. Samozřejmě i my trváme na tom, že po volbách je třeba provést kontrolu všech zásadních veřejných zakázek, ale i majetkových transakcí, pokusit se dohledat, kde došlo k poškození hlavního města, pokusit se z toho vyvodit odpovědnost všude, kde to bude možné. A také podle možností se pokusit změnit smluvní podmínky se smluvními partnery Prahy tak, aby to pro město bylo přece jenom aspoň o něco výhodnější.

Do budoucna je naprosto nezbytné nastavit zcela jasná a transparentní pravidla, aby se maximálně omezil prostor pro jakékoliv nekorektnosti nebo korupci při zadávání zakázek a při majetkových transakcích. Naše představa je, že vše, co se týká zakázek, by mělo být od začátku do konce zveřejňováno. Aby byla naprostá veřejná kontrola nad veškerým rozhodováním radnice.

Pokud by se ČSSD stala členem radniční koalice, prováděli byste nějaké rozsáhlejší personální změny na magistrátu?

Úředníci pražského magistrátu by měli být především odborníci. Už jsem říkal, že chceme provést audit některých závažných věcí, zakázek, majetkových transakcí. A samozřejmě všude tam, kde se ukáže jakékoliv nekorektní nebo dokonce protiprávní jednání kteréhokoliv úředníka, tak takový by měl odejít a být nahrazen někým slušnějším a kvalifikovanějším. Ale že bychom chystali vybílit radnici a nahradit ji nám blízkými lidmi, to v žádném případě.

Takže politické čistky neplánujete?

Nechystáme žádnou noc dlouhých nožů, jako svého času Mirek Topolánek.

Kampaň je už v plném proudu. Zajímal by mě váš názor na tu z dílny soc. dem. na Praze 5 proti bezdomovcům, kterou Lidový dům po velkém rozruchu zarazil. Neměli jste si to ale více z centrály pohlídat?

Plakáty, které se objevily s hesly proti narkomanům a bezdomovcům, považuji za nevkusné a odporující našim politickým hodnotám a programu. My se snažíme nabízet taková řešení, která samozřejmě na jedné straně ochrání společnost, ale zároveň pomáhají všem sociálně vyloučeným navrátit se pokud možno do normálního života. V tomto smyslu pro mě kampaň na Praze 5 byla zcela nepřijatelná.

My jsme, naštěstí, demokratická strana a naše místní nebo okresní organizace mají poměrně značnou míru autonomie. To znamená, že jim nelze nařizovat seshora do detailů, jak mají vést své místní kampaně. Nakonec kampaň běží na několika tisících místech po republice a ústředí nemůže kontrolovat úplně každý krok. Ale pro členy ČSSD by mělo být naprosto samozřejmé, že něco takového je ani nenapadne. Byl jsem zděšen, že vůbec nějaký soc. dem. mohl s takovým heslem přijít.

Bude ale kampaň znít věrohodně, když právě na Praze 5 držela ČSSD u moci kontroverzního starostu z ODS Milana Jančíka?

Doufám, že po komunálních volbách se v Praze podaří ODS poslat do opozice, pokud možno na všech úrovních. Myslím, že po těch téměř dvaceti letech by si to dokonce i zasloužila, že i ona by měla dostat tu šanci k vlastnímu očištění. A nic jiného než opoziční role očistu přinést nemůže. Takže doufám, že takto se pokud možno budou chovat soc. dem. v celé Praze. Minulost už já změnit nemohu.

Kampaň ČSSD před květnovými volbami byla hodně bombastická. Vložené náklady ale neodpovídají výsledkům. Myslíte si, že v budoucnu ještě mají takové typy kampaní šanci?

Nevidím hlavní problém kampaně v bombastičnosti, ale v jejím obsahu, zaměření, respektive ve zjednodušení některých témat. My bychom měli obhajovat sociální model státu, ale nikoliv v tak zjednodušené podobě, jako jsou nějaké 13. důchody. To si myslím, že byla hlavní chyba kampaně. Pokud jde o její bombastičnost, myslím si, že si nelze koupit volební vítězství. Volby vyhrát můžete, pokud nabídnete zajímavý program, který lidé ocení a na základě toho vám dají hlasy. Volební kampaň je zcela nepochybně nezbytná, musíte lidem sdělit, s čím přicházíte, ale míra její bombastičnosti není to, co by podle mě rozhodovalo.

Kandidujete na pražského primátora, v březnu je ale sjezd ČSSD. Nemáte plány v rámci strany zamířit někam výš?

Zatím žádné konkrétní plány v tomto směru nemám. V tuto chvíli se zcela soustředím na komunální volby a na své další povinnosti, které souvisí s funkcemi a závazky, které jsem převzal doposud.

Celý rozhovor je otištěn v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám