Hlavní obsah

Jihokorejský výrobce pneumatik postaví závod na Ústecku, vláda schválila investici za 22 miliard

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Vláda Bohuslava Sobotky schválila na svém pondělním zasedání investiční záměr jihokorejské společnosti Nexen. Ta se zaměřuje na výrobu pneumatik a svůj nový závod chce postavit v průmyslové zóně Triangle na Žatecku. Novinkám to potvrdil premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: nexentire.com

Pneumatiky Nexen

Článek

Jedná se o investici ve výši 22 miliard, která má přinést až tisícovku nových pracovních míst, časem by se číslo mohlo dostat až na 2300 míst.

„Udělali jsme další zřetelný krok k podpoře růstu a snížení nezaměstnanosti. Rozhodnutí vlády, která dnes schválila investiční smlouvu se společností Nexen, je jasný signál toho, že naše země má silný zájem o nové investory a je pro nové investory atraktivní,“ řekl Novinkám premiér Bohuslav Sobotka.

„Investice firmy Nexen do nové továrny ve výši 829 miliónů eur přinese Ústeckému kraji minimálně tisíc nových pracovních míst. Stojí za to rovněž připomenout, že tato nová místa jsme vybojovali v silné mezinárodní konkurenci,“ dodal.

Pro hyundaie i pro škodovky

Společnost odkoupí pozemek o výměře 66 hektarů. Zastupitelé Ústeckého kraje pro ni už v polovině května odsouhlasili výraznou slevu na pozemky, kdy za jeden metr čtvereční zaplatí jedno euro, přičemž obvykle se ceny v této lokalitě pohybují kolem 400 korun za metr čtvereční. Za to chce kraj po státu kompenzace ve výši 300 miliónů korun.

Kraj tím vyšel společnosti vstříc, neboť se rozhodovala mezi investicí na severu Čech, v Moravskoslezském kraji nebo v Polsku.

Nexen je dodavatelem pneumatik pro automobilky Kia a Hyundai a pro modely vozů Škoda Octavia a Škoda Rapid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám