Hlavní obsah

Jihoafrickou mutaci má v Česku zřejmě 20 nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví eviduje 20 případů, u kterých byla potvrzena nebo je velmi pravděpodobná jihoafrická mutace nového koronaviru. Případy pocházejí ze dvou ohnisek. Jedno je kolem účastníka zájezdu do Zanzibaru a druhé je mezi pracovníky celní správy, kteří zajišťují kontrolu příletů na Letišti Václava Havla, uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Testování na koronavirus na letišti v irském Dublinu

Článek

Podle čtvrtečního vyjádření Generálního ředitelství cel byla nakažlivější jihoafrická mutace zjištěna nebo je na ni podezření u šesti pracovníků Výcvikového střediska služební kynologie v Heřmanicích na Liberecku. Šlo o čtyři občanské zaměstnance a dva celníky. Dalších 40 pracovníků celní správy je v karanténě.

Na Liberecku se šíří jihoafrická mutace viru

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že se jedná o dvě nepřímo související ohniska potvrzených nebo vysoce podezřelých případů jihoafrické mutace. "Prvním je účastník zájezdu navrátivší se ze Zanzibaru a druhým jsou příslušníci celní správy pracující na Letišti Václava Havla a zajištující kontrolu příletů, mimo jiné i ze Zanzibaru, a jejich rodinné kontakty. V této souvislosti byly zjištěny i další případy, kdy došlo k přenosu na pracovišti rodinného příslušníka," uvedla Peterová. Celkem se podle ní jedná o 20 případů.

Generální ředitelství cel ale ve čtvrtek zpochybnilo že by bylo jisté, že se celníci nakazili na letišti. Tam se totiž pohybovali jen dva ze šesti nakažených. Naopak žádní jiní zaměstnanci pražského letiště jihoafrickou mutací nakažení nejsou.

Pro nakažené jihoafrickou mutací budou platit jiná pravidla karantény

Domácí

Nyní se podle Peterové nastavují protiepidemická opatření, dohledávají se další možné kontakty a ty se testují. V laboratoři Krajské nemocnice Liberec se také zkoumá, zda pozitivní PCR testy nemají jihoafrickou mutaci.

První případy jihoafrické mutace v Česku se prokázaly v posledním únorovém týdnu. Souvisely s cestami do Zanzibaru či Tanzanie. Jedno z ohnisek se objevilo v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám