Hlavní obsah

Jih Moravy je na pozoru před komárem tygřím, který může přenášet horečku dengue

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici na jihu Moravy hlídají výskyt komára druhu Aedes albopictus, který se do Česka může dostat z jižních zemí. Poprvé jej zachytili loni u Mikulova, a i když zřejmě nepřežil zimu, předpokládají, že se na území jižní Moravy může dostat i letos v létě. Tento druh komára může přenášet horečku dengue a nemoc zvanou chikungunya, řekl v pátek Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice.

Foto: Profimedia.cz

Komár Aedes albopictus

Článek

Hmyz, známý také pod názvem asijský komár tygří, se do ČR může dostat z Chorvatska, Itálie, jihu Francie a dalších jihoevropských zemí. "Loňský nález byl zřejmě náhodný a nepřežil zimu. Předpokládáme ale, že se výskyt bude opakovat, a budeme si muset této problematiky začít všímat. Jižní Morava patří mezi hraniční území, na kterém je tento komár z klimatického hlediska ještě schopen přežít," uvedl Šebesta.

Komáři se podle něj na území ČR nejčastěji dostávají v kabinách nákladních i osobních vozidel. Nejsou příliš zdatní v létání, doletí maximálně několik set metrů. K nakladení vajíček jim ale stačí jen malé množství vody, například v proláklině stromu. Pokud hygienici zjistí jeho výskyt, musí okolí nálezu vydezinfikovat.

Horečka dengue a chikungunya jsou na území ČR nové a neobvyklé nemoci. V jiných místech světa ale podle Šebesty loni komáři způsobili epidemie těchto nemocí.

"Je potřeba rozšířit mezi lékaři povědomí o těchto nemocech, protože pokud se tu komár rozšíří, tak se dříve či později mohou objevit," podotkl Šebesta.

Chikungunya způsobuje vysoké horečky a silné bolesti svalů a kloubů, které mohou přetrvat dlouhou dobu. Vysokou horečku, silné bolesti kloubů a nevolnost způsobuje také horečnaté onemocnění dengue.

Reklama

Výběr článků

Načítám