Hlavní obsah

Ježek má nový pozemek pro Kaplického blob, nechce říct kde

– PRAHA

Ředitel Národní knihovny (NK) Vlastimil Ježek se nechce smířit s koncem projektu chobotnice architekta Jana Kaplického. Pro stavbu nové budovy své instituce prý našel nový pozemek, který splňuje všechna kritéria jako původně zamýšlené místo na pražské Letné. Zatím však odmítl říci, kde by měl blob nově stát.

Článek

S nabídkou za Ježkem přišla soukromá společnost. "Jsme blízko podpisu dohody," řekl v pondělí. Cena, kterou by za pozemek měla knihovna, respektive stát zaplatit, je podle Ježka obdobná jako u původního místa na Letné.

Ze zmíněné dohody by však podle něj vyplývaly případné závazky jen pro vlastníka pozemku, nikoli pro knihovnu. Místo splňuje všechny podmínky, které měla původně zamýšlená Letná. Pozemek se tedy nachází v širším centru města, je dobře dosažitelný městskou dopravou a je v oblasti, kterou neohrožují záplavy. Blíže nechce místo specifikovat.

Uvedl pouze, že nově vybraný pozemek je připraven pro stavbu, je například napojen na inženýrské sítě.

O novém pozemku ví autor návrhu stavby Jan Kaplický, zatím jej však nekomentoval, uvedl Ježek. O jednání Ježek informoval i ministerstvo kultury jako zřizovatele Národní knihovny.

Ani magistrát o novém pozemku nic neví

Podle mluvčího pražského magistrátu Jiřího Wolfa se hlavní město k plánu Ježka nemůže vyjadřovat, když neví, kde pozemky leží.

"Pokud se jedná o pozemek v památkové rezervaci, budou se vyjadřovat památkáři. Příslušná městská část také bude muset posoudit, jestli je stavba v souladu s územním plánem," uvedl Wolf.

Původně zamýšlený pozemek na Letné slíbilo před dvěma lety knihovně město prodat, téměř jednohlasné usnesení zastupitelstva však nebylo dodnes naplněno a pozemek začal být zmiňován jako jedna z hlavních překážek stavby.

Pražští zastupitelé se v roce 2006 usnesli, že za jistých podmínek prodají knihovně pozemek za 31,5 miliónu korun. Tuto cenu tehdy uváděli jako polovinu tržní ceny v místě obvyklé. Místo je v územním plánu dlouhodobě uvažované pro stavbu s církevním či kulturním účelem, částečně na něm ale stála tramvajová smyčka a stavbu by bylo třeba koordinovat se stavbou tunelu.

Proti soutěži se postavil i Brusel

Antimonopolní úřad nedávno zveřejnil celé znění stanoviska Evropské komise k soutěži o návrh nové budovy Národní knihovny. Na jeho základě vedení knihovny doporučil, aby soutěž zrušilo. Podle komise by totiž nebylo možné na základě takové soutěže zadat zpracování projektové dokumentace přímo Kaplickému.

Stavbu podle návrhu Kaplického na Letné zavrhovala nejprve pražská ODS, v létě uvedl ministr Václav Jehlička (KDU-ČSL), že v této podobě knihovna stát pravděpodobně nebude. Kromě pozemků a problémů kolem architektonické soutěže se zmiňuje nedostatek peněz na stavbu. Kvůli tomu, že ani rok a půl po vyhlášení jejích výsledků není jasné, zda se stavět bude, či nikoli, se spekuluje o Ježkově odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám