Hlavní obsah

Ježek: Ať Praha jasně řekne, že blob na Letné nechce

Novinky, znk
PRAHA

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek si myslí, že by pražští zastupitelé měli jasně říci, že jsou proti výstavbě blobu na Letné. V takovém případě by měli navrhnout alternativní umístění, Ježek se nechce projektu architekta Jana Kaplického vzdát. Ježek souhlasí s tvrzením Peciny pro úterní Právo, ve kterém šéf antimonolního úřadu řekl, že byl vybrán za člověka, který si má vzít odstavení blobu "na triko".

Článek

Uvedl to v úterý v Radiožurnálu. "Doufám, že se přiblížíme okamžiku, kdy Praha řekne 'my tuhle stavbu na Letné nechceme'," uvedl Ježek.

Pokud se tak stane, mělo by nastat jednání s představiteli hlavního města. "Praha by měla navrhnout alternativní umístění," vysvětlil. "Nechceme se vzdávat projektu, který je ve světě považován za geniální a hledat v soutěži nějakou jinou podobu," dodal.

Na otázku, jestli by v případě, že by pražští zastupitelé zcela odmítli Kaplického návrh, uvažoval o složení funkce, šéf Národní knihovny odpověděl: "O tom je zbytečné spekulovat. Mým úkolem je vyřešit prostory Národní knihovny."

Podle Peciny blob na Letné nikdy nebude

Nyní se sporem zabývá antimonopolní úřad, který ministerstvo kultury požádalo o přezkoumání toho, zda na základě výsledků mezinárodní soutěže může být zadána veřejná zakázka.

Šéf úřadu Martin Pecina ale v pondělí Právu řekl, že Kaplického knihovna na Letné nikdy nebude, protože blob by vyžadoval změnu územního plánu, což pražským zastupitelstvem nikdy neprojde.

"Jenže takto otevřeně to nikdo panu Kaplickému neřekne. Nikdo si to nechce vzít na triko, protože by mohl vypadat takzvaně nekulturně. Tak čekají na mne, abych to zakázal a abych nekulturně vypadal já," řekl v rozhovoru.

Reklama

Související články

TÉMA: Boj o chobotnici na Letné

Spory kolem nové budovy Národní knihovny vzbuzují hněv i smích. Na podzim roku 2007 vychrlila média během několika týdnů tak protichůdné zprávy, že mnohý...

Výběr článků

Načítám