Hlavní obsah

Jednotný hlas bylo jen Hamáčkovo přání. Exodus z kandidátek ČSSD pokračuje

Právo, Novinky, hon, jas
Aktualizováno

Po víkendovém sjezdu ČSSD, na němž Jan Hamáček obhájil křeslo předsedy, přibývají členové strany, kteří odstupují z kandidátek pro podzimní parlamentní volby. Po pardubickém hejtmanovi Martinu Netolickém (3PK/ČSSD) požádal o vyškrtnutí svého jména z kandidátky místostarosta Bohumína a neúspěšný kandidát na post místopředsedy ČSSD Igor Bruzl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sjezd ČSSD proběhl on-line

Článek

„Jsem připraven vyvodit ze všeho důsledky. Rozhodl jsem se, že uvolním své místo na kandidátce pro volby do Poslanecké sněmovny dalším v pořadí, kteří podporují sjezdové vítěze a jejich strategii. Cítím, že teď s lidmi, kteří jsou na čelních postech krajské kandidátky, nekopeme za jeden tým. Já navíc nikdy nepřekážím tam, kde mě nechtějí. Mám v Bohumíně práce dost,“ uvedl Bruzl ve svém prohlášení.

Jako důvod Bruzl zmínil i údajně chystané čistky v krajích, jež má prý naznačovat komunikace v uzavřené whatsappové skupině „sjezdových vítězů”.

Hamáček po svém vítězství zdůrazňoval, že ČSSD bude od nynějška hovořit jednotným hlasem.

Konec hádek, vedení ČSSD mluví jednotně, říká Hamáček

Domácí

Do voleb nepůjde ani šéf Pardubického kraje Martin Netolický, který chtěl stranu podpořit z posledního místa kandidátky. Jediný z hejtmanů zvolených za ČSSD, který v loňských volbách dokázal obhájit svůj post, v úterý v reakci na výsledek sjezdu kandidátku opustil.

„Po zvážení všech osobních i politických souvislostí jsem dospěl k názoru, že místo uvolním dalším v pořadí. Sjezd podpořil jednu z možných strategií, která získala podporu většiny delegátů,” uvedl Netolický v reakci na vítězství Jana Hamáčka.

Hamáček na sjezdu porazil své vyzyvatele Tomáše Petříčka a Kateřinu Valachovou. Netolický ve straně patřil mezi Petříčkovy podporovatele.

Tahle vláda je nejhorší v historii. Vstup do ní byla sebevražda, zní z části ČSSD

Domácí

Netolického měl na kandidátce nahradit Milan Zavoral z Poličky na Svitavsku. Novinkám ale odpoledne napsal, že i on na kandidaturu rezignoval.

Krajský předseda a poslanec Jan Chvojka přiznal, že odstoupení Netolického je ztrátou.

Zaorálek zůstane na kultuře, diplomacii by měl vést Kulhánek

Domácí

Vedle Netolického a Bruzla počítají sociální demokraté i další ztráty. Stranu podle serveru SeznamZprávy opouštějí i exposlanci Robin Böhnisch a Karel Černý.

Jelikož Hamáček bezprostředně po sjezdu navrhl odvolání Petříčka z postu ministra zahraničí, není vyloučeno, že exodus z kandidátek strany, které poslední průzkum společnosti Kantar pro Českou televizi přisoudil tříprocentní podporu, může pokračovat.

Koalice Pirátů a STAN první, ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám