Hlavní obsah

Jednání o vládě brzdí rozdělení funkcí ve Sněmovně

PRAHA

V úterý začíná druhá schůze Sněmovny, jejíž program mimo jiné zahrnuje volbu poslanců do jednotlivých výborů a následně volbu předsedů těchto sněmovních orgánů. Obsazení výborů však úzce souvisí se složením vlády, protože platí pravidlo, podle kterého nemůže ve výboru zasedat ministr. Zástupci ODS i ČSSD se shodli na tom, že dokud je podoba vlády nejasná, Sněmovna členy výborů volit zřejmě nebude.

Článek

Možnost, že dolní komora volbu členů výboru odloží, připustili v pondělí předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek i místopředseda ODS Ivan Langer.

"Já si vůbec nejsem jist, zda se ti lidé aspoň navolí do výborů v okamžiku, kdy nevíte, jaká je vláda," uvedl Langer. Ani podle Haška nelze bez vyjasnění podoby vlády očekávat dohodu o výborech. "Je to ještě věc jednání," dodal.

Problémem, který zbrzdí plánovaný postup Sněmovny, je zásada, podle níž člen vlády nemůže být zároveň členem sněmovního výboru. Z dosluhujících ministrů, kteří svou funkci stále vykonávají, jsou do výborů nominováni lidovci Milan Šimonovský, Libor Ambrozek a Cyril Svoboda. ODS naopak do výborů navrhla i své kandidáty do chystané menšinové vlády. Do rozpočtového výboru například Vlastimila Tlustého, který by přitom měl zastávat post ministra financí.

ČSSD žádného ze svých současných ministrů do výborů nenavrhla. Dříve ale dala najevo, že pokud skončí v opozici, bude chtít například pro nynějšího ministra financí Bohuslava Sobotku místo předsedy rozpočtového výboru. Hašek uvedl, že v tom není problém, protože ministři jsou mezi náhradníky pro volby členů výborů.

Nefunkční výbory brzdí Sněmovnu

Nefunkční výbory znemožňují poslancům běžnou práci, protože se nezabývají předloženými návrhy. Do dolní komory už přitom dorazilo několik předloh, které čekají na projednání. Patří mezi ně například novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, ve které ODS navrhla zvýšit horní hranici trestných bodů pro řidiče z 12 na 18.

Pokud se poslanci ani v úterý k volbě členů výborů nedostanou, budou se možná věnovat jiným bodům programu sněmovní schůze - určení zasedacího pořádku v dolní komoře a také návrhu na úhradu volebních nákladů politickým stranám.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci si odhlasovali čtyři výbory navíc

Poslanci v úterý odhlasovali zvýšení počtu sněmovních výborů ze 14 na 18. Zároveň se ale sníží počet podvýborů. Výbory mají mít sudý počet členů, nejčastěji...

Výběr článků

Načítám