Hlavní obsah

Jednání o novém hejtmanovi Karlovarského kraje uvízlo na mrtvém bodě

Právo, vor
Karlovy Vary

Dohodu o jméně nového hejtmana Karlovarského kraje po odcházejícím Josefu Novotném (ČSSD) nepřineslo ani v pořadí druhé koaliční jednání mezi ČSSD a KSČM. Kandidáta ČSSD Jakuba Pánika odmítají komunisté a první náměstkyni hejtmana Evu Valjentovou nominovanou KSČM zase nechtějí sociální demokraté.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD)

Článek

„Nic jsme nevyjednali,“ uvedl karlovarský krajský předseda ČSSD a náměstek hejtmana Petr Navrátil. „V pondělí bude mít zastupitelský klub KSČM jednání, na které přijde náš kandidát Pánik vysvětlit všechny otázky, a pak se opětovně sejdeme ve středu 21. ledna,“ pokračoval Navrátil.

„Dopadlo to jako minule, na ničem jsme se nedohodli,“ uvedla první náměstkyně karlovarského hejtmana Valjentová. „Oni tvrdí, že si mohou nominovat, koho chtějí, a my zase, že si k tomu můžeme říct své,“ dodala Valjentová.

ČSSD začne jednat i s ostatními

Podle koaliční smlouvy uzavřené zhruba před dvěma lety by měla držet až do krajských voleb v roce 2016 post hejtmana ČSSD. Komunisté se postavili proti Pánikovi kvůli tomu, že byl v minulosti vyšetřován v souvislosti s čerpáním evropských dotací. Policie ale případ odložila. „Mělo by se na něj pohlížet jako na bezúhonného,“ podotkl karlovarský krajský předseda ČSSD Petr Navrátil.

Koaliční jednání mají pokračovat až do 12. února, kdy se má uskutečnit jednání karlovarského krajského zastupitelstva s volbou nového hejtmana. Pokud se ČSSD s KSČM na jeho jméně do té doby nedohodnou, bude to soc. dem. považovat za porušení koaliční smlouvy a začne jednat s jinými stranami. V případě, že by nebyl zvolen nový hejtman do půl roku, muselo by ministerstvo vnitra podle zákona vypsat nové krajské volby.

Novotný odchází kvůli tomu, že ztratil na konci minulého roku podporu svých stranických kolegů na Karlovarsku. Připojili se totiž k názoru okresní organizace strany na Chebsku, že by měl Novotný držet buď funkci hejtmana, nebo poslance. Novotný ale tvrdí, že neměl v podstatě na vybranou. „Kdybych odešel z postu poslance, tak bych za pár týdnů nebyl ani hejtmanem,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Hejtman Josef Novotný rezignuje

Karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD), který je zároveň poslancem, ve čtvrtek ráno oznámil na jednání krajského zastupitelstva svoji rezignaci na funkci...

Výběr článků

Načítám