Hlavní obsah

Jednání o návrat armády na letiště Ralsko začala

Návrat armády do bývalého vojenského prostoru Ralsko na Českolipsku je zase o něco reálnější. Ministerstvo obrany už totiž začalo jednat s Libereckým krajem o převedení někdejšího armádního Letiště Hradčany a okolních pozemků do majetku Vojenských lesů a statků. Začátek jednání potvrdil liberecký krajský úřad.

Foto: Archiv, Novinky

Letecký snímek letiště Hradčany

Článek

Letiště, které teď patří právě Libereckému kraji, chce ministerstvo obrany získat pro armádu, jež by měla letiště využívat pro občasná cvičení. Kraj už navíc naznačil, že je připravený armádě vyhovět.

„Vnímám, že bezpečnostní situace se po ruském útoku na Ukrajinu změnila a není dobrá,“ vysvětlil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Návrat armády do Hradčan Ralsko odmítá

Domácí

Obec je proti

„Záměr ale chceme projednat nejen v krajské radě a zastupitelstvu, ale také v krajské komisi revitalizace Ralska, v rámci jednání mikroregionu Podralsko či se starosty, jichž se budoucnost Ralska přímo dotýká,“ dodal hejtman.

Právě na projednávání s místními se ale záměr resortu obrany může zadrhnout. Vedení radnice v Ralsku návrat armády odmítá a starosta Miloslav Tůma (ANO 2011) už v obci inicioval petici proti převodu letiště na Českou republiku. Podepsalo ji už bezmála dvanáct stovek lidí.

„Armáda tu již 30 let nefunguje a nechceme ji zpět. Prostor je dnes čistě sportovně-rekreační a samosprávy investovaly několik stovek milionů do celkové revitalizace,“ argumentuje starosta Ralska.

Rusko nasadilo cvičené vojenské delfíny, tvrdí analýza

Koktejl

Návrat letiště pod křídla armády může být podle něj spojený s vyvlastňováním dnes už soukromých nemovitostí, které jsou v bezprostřední blízkosti letiště. Záměr podle něj místní obyvatele také ohrožuje.

„Nechceme, aby občané Ralska a okolí byli případným terčem při budoucích vojenských nebo válečných operacích. Nemluvě o hluku a jiných dopadech při obnovení provozu letiště,“ dodává Tůma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám