Hlavní obsah

Jednání o finanční reformě vláda přerušila

Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Diskuse o reformě veřejných financí, která by měla zastavit růst schodku veřejných financí, se protáhne minimálně na několik týdnů či měsíců. Vláda se sice ve středu návrhem reformy z dílny ministerstva financí zabývala, jednání však přerušila, protože návrh bude podroben dalšímu připomínkovému řízení.

Článek

Návrh je kritizován Českou národní bankou a nezávislými ekonomy jako příliš mírný. Naopak někteří ministři vlády za soc. dem. se obávají přílišných omezení zejména sociálních výdajů.

V pondělí se k návrhu vysloví odbory. Předseda vlády Vladimír Špidla v prosinci v rozhovoru pro Právo řekl, že konečná verze musí být výsledkem co nejširší diskuse napříč politickým spektrem. Od 15. ledna má premiér zřízenou i přímou internetovou linku, na kterou názory na reformu mohou sdělovat všichni občané. Obdobnou linku má i ministerstvo financí.

Nebudou však diskutovat jen ekonomové. Reforma se stane i politickou záležitostí. Podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škrmacha nelze současně realizovat program ČSSD a navrhovanou reformu. Diskuse na toto téma bude podle něj "o budoucím směřování sociální demokracie".

Ministr financí Bohuslav Sobotka připraviltři varianty reformy veřejných rozpočtů. Podle první verze, která prakticky kopíruje současný model příjmů a vydání státního rozpočtu by v roce 2006 dosáhl schodek rozpočtu výše 151 miliard a celkový dluh veřejných financí bilion korun. Podle mírnější varianty by měl stát do roku 2006 uspořit na výdajích 60 miliard korun, podle tvrdší varianty 80 miliard korun, když schodek státního rozpočtu by byl okolo 70 miliard. Pro letošní rok počítá schválený rozpočet se schodkem 111,3 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám