Hlavní obsah

Je to zrada na voličích, kritizuje Zeman obcházení vítězného ANO

• Aktualizováno
Novinky, jas

Vytváření koalic proti vítězům krajských voleb je podle prezidenta Miloše Zemana „nesportovní”. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v úterý na pravidelné tiskové konferenci uvedl, že může jít i „o zradu na voličích”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„V některých krajích dochází k nesportovnímu a někdy až politicky bizarnímu spojování různorodých stran do koalic s jediným cílem. Vyšachovat vítěze,” uvedl Ovčáček s jasnou narážkou na ANO.

„Taková spojení mohou být chápána jako určitá zrada voličů,” nastínil Zemanův pohled na výsledek jednání v Plzeňském či Pardubickém kraji, kde se rýsují koalice bez vítězného ANO.

Zeman prostřednictvím svého mluvčího Ovčáčka znovu pogratuloval hnutí ANO k volebnímu výsledku s tím, že si jej lídr Andrej Babiš zaslouží „i za práci, kterou odvádí jako ministr financí”.

Nedůrazné vedení ČSSD

Ovčáček v úterý také zopakoval Zemanova slova o tom, že „nechce tančit na hrobě” ČSSD, měla by se však podle něj zamyslet nad důvody porážky. Ty nevidí ve špatné práci nynějších hejtmanů, ale  „na celostátní úrovni”. Zmínil zejména nedostatečně důrazné vedení a málo přesvědčivý program.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Ovčáček připomněl, že dva z úspěšných hejtmanů za ČSSD, kterým se podařilo v regionech zvítězit (Jiří Zimola v Jihočeském kraji a Jiří Běhounek na Vysočině; pozn. red.) mají „distancovaný postoj vůči současnému vedení ČSSD”.

Související témata:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Ve středu se Zeman sejde se Zimolou. Hejtmana prý přijme na jeho žádost.

Reklama

Výběr článků

Načítám