Hlavní obsah

Je lepší být v NATO než v EU, tvrdí i příznivci komunistů

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členství v Severoatlantické alianci (NATO) je pro Čechy stále důležitější a přisuzují mu větší váhu než členství v Evropské unii (EU). Platí to dokonce i pro stoupence KSČM. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM zveřejněného v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle 30 procent lidí je vyšší prioritou členství v NATO než v EU. Naopak situaci vidí 22 procent dotázaných. Zbylých 48 procent lidí hodnotí obě členství jako stejně důležitá.

„Zejména stoupenci levice, dokonce i příznivci KSČM, považují častěji členství v NATO za hlavní prioritu než členství v EU. Hodnocení členství v NATO je napříč celým politickým spektrem vnímáno příznivěji než členství v EU, kde přibývá hlasů, že je to „špatná věc“,“ uvedl STEM.

Členství v NATO považuje 49 procent Čechů „za dobrou věc“ a pouze 12 procent za špatnou, v případě EU je poměr kladných a záporných hodnocení vyrovnanější (30 procent ku 23 procentům). Protichůdné jsou i trendy, hodnocení členství v EU se od loňska zhoršilo, zatímco hodnocení členství v NATO je příznivější než v roce 2011.

V době před začleněním Česka do EU a NATO i po vstupu do Aliance v roce 1998 byl vstup do Unie častěji zmiňován jako významnější priorita než vstup do NATO. Loni se vedle takřka poloviny lidí, pro které je členství v obou institucích stejně důležité, vyrovnal i poměr priorit pro NATO a EU a letos poprvé je více těch, kteří staví výše členství v NATO než členství v EU.

STEM provedl výzkum od 27. října do 5. listopadu na souboru 1062 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám