Hlavní obsah

Janův hrad vzali lidé útokem. Z nařízení si moc hlavu nedělali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lednice
Aktualizováno

Zámecký park v Lednici na Břeclavsku zaplnilo za slunného počasí o Velikonocích několik stovek návštěvníků. Na jeho ploše se ještě dokázali jakž takž rozptýlit, jak to vyžadují nařízení proti koronaviru, u umělé zříceniny Janova hradu to ale už bylo horší. Vypadalo to tam jako v plné sezóně.

Zámecký park v Lednici na Břeclavsku zaplnilo o Velikonocích několik stovek návštěvníkůVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Parkem u zámku korzovali lidé ve dvojicích i v početnějších skupinách. Při procházkách parkem se na jeho velké ploše návštěvníci rozptýlili a také u stánku v prostoru u Maurské vodárny pod zámkem stáli disciplinovaně ve frontě na občerstvení - jediné otevřené v okolí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zámecký park v Lednici na Břeclavsku zaplnilo o Velikonocích několik stovek návštěvníků.

„Park je vnímán jako součást přírody. Proto tam není vstup zakázán. Není to třeba a ani to není jak odůvodnit. Co mám zatím zkušenosti, chodí do parku vesměs místní. Parkoviště v Lednici jsou celkem prázdná,“ řekla kastelánka Iva Holásková.

Párty skončila napadáním záchranářů

Krimi

Zatímco v zámeckém parku panoval relativní poklid, u Janova hradu neboli Janohradu to vypadalo jako v plné sezóně.

„Turisté na Janohrad najíždějí ve velkém pár dnů. Možná proto, že do zámeckého parku mají cyklisté zakázaný vjezd, k Janohradu nikoliv. Proto je to vyhledávaný cíl cykloturistů,“ odhadovala kastelánka.

Babiš ukázal, jak šlehá Moniku dvoumetrovou pomlázkou

Domácí

Na Janohrad to není daleko z okolí - lidé z Podivína, Ladné, či Břeclavi se tam rádi vydají na nenáročný cyklistický výlet do přírody.

Nově je možné jet za řídítky bez roušky, mnozí ale bez roušky vytrvali i na prostranství před Janohradem. Některým to bylo jedno, jiní s odkazem na to, že jsou všichni z jedné rodiny, ignorovali i nařízené rozestupy.

Více přestupků

Janohrad byl také jedním z míst, kam o víkendu vyrazili policisté na kontrolu toho, jak lidé dodržují opatření zavedená v době nouzového stavu.

Policisté o svátcích informovali, že v celé České republice zaznamenali zvýšený počet přestupků, zhruba o polovinu víc než o běžném víkendu. Šlo zejména o shlukování se ve skupinkách, popíjení alkoholu na veřejnosti nebo nezakrývání úst a nosu.

Odborníci i politici varovali, že by se volnější přístup mohl projevit na nárůstu počtu nakažených. „Celá řada našich občanů se rozhodla Velikonoce strávit trošku ve volnějším režimu a roušky prostě nenosí. Byl bych strašně nerad, aby pak na to, jak strávili Velikonoce, vzpomínali na jednotce intenzivní péče,” uvedl v sobotu ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru.

Zprávu o zmrtvýchvstání Ježíše jezdci z Lukavce nakonec předali, ale bez lidí

Domácí

Pro lednický zámek, jednu z nejnavštěvovanějších památek České republiky, bude podle kastelánky Holáskové letošní sezóna nejsložitější. Rekord návštěvnosti zcela jistě nepadne.

„Propad návštěvnosti začíná hned od začátku sezóny. V rámci vyhlášených opatření o zákazu shromažďování máme samozřejmě zavřeno. Navíc netušíme, jak dlouho budou zavřené hranice. Zahraniční turisté tvoří každý rok necelou polovinu návštěvníků. Ti zcela jistě nedorazí, dokud nebude volná možnost cestování,“ uvedla kastelánka.

Zatímco v parku je nyní korzo pro místní i návštěvníky, zámek je zavřený. „Situaci využíváme k dalšímu úklidu. I zahradnice mají plné ruce práce,“ dodala kastelánka. Větší zásahy do památky nejsou na pořadu dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám