Hlavní obsah

Janota přiznal, že bude volit TOP 09

Právo, Jiří Vavroň

Ministr financí Eduard Janota se v rozhovoru pro Právo poprvé vyjádřil, který program stran kandidujících do parlamentních voleb má jeho sympatie. S ohledem na stav českých veřejných financí je to podle jeho slov program TOP 09. Nebude mít proto ani problém Schwarzenbergovu a Kalouskovu stranu volit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Na jedné straně voliče děsí z billboardů vize bankrotu, na druhé straně sliby všeho druhu. Jaký dojem to na vás dělá?

Velmi bych si přál, aby minulou neděli při jednání ministrů financí EU, kdy se rozhodovalo o záchranném balíčku eurozóny, byli účastni čeští politici napříč politickým spektrem a uvědomili si tu hrůzu, která nastane pro některé země, které kvůli nezodpovědné rozpočtové politice vytvořily obrovské deficity a dostaly se do problémů, kdy je už nemohou profinancovat.

Jednání s takovou zemí pak probíhá stylem, „ano, my vám pomůžeme, ale vy tvrdě snížíte výdaje a zvýšíte příjmy“. Například rumunský ministr financí na tom zasedání oznámil, že letos snížili platy ve veřejné správě o 25 procent a důchody o 15 procent. Pak by možná mnozí naši politici rychle přemalovali předvolební billboardy.

Máme se tedy začít bát?

Nevyvolávám paniku, nejsme v kritické situaci, znepokojující ale je, že řada politiků se tváří, jako by se nás nic netýkalo. Jestli ale trhy na vás ukážou prstem, že nejste schopni zvládat svoje problémy se schodky veřejných financí, úroky dluhopisů letí nahoru a není to k zastavení.

Bát se nemusíme, pokud se podaří, a to skutečně za každou cenu, udržet letos schodek rozpočtu ve výši 5,3 procenta hrubého národního produktu a příští rok minimálně do výše 4,8 procenta.

Vaše ministerstvo nabídlo všem politickým stranám, že za jejich spolupráce jim spočítá finanční dopady jejich volebních programů. Jaká byla odezva?

Souhlasila s tím a využila toho bohužel jediná strana – TOP 09. Ostatní to odmítly s tím, že mají vlastní experty. Což je samozřejmě možné.

Takže jaký byl nakonec váš odborný pohled na program TOP 09?

Z pohledu rozpočtu jsou názory a návrhy TOP 09 cenné, protože vycházejí z reality loňského roku, ne z přání. Proto tomuto programu z pohledu strážce státní kasy fandím a je mi sympatický. Je nejtransparentnější a konkrétní, říká natvrdo, co chce udělat, což je v České republice nezvyklé.

Abych ale nehrál jednu strunu, mám k němu rovněž připomínky. Třeba mám rozdílný názor na otázku zvyšování některých daní. TOP 09 si myslí, že to není třeba, já si myslím, že je třeba některé daně změnit a posílit příjmovou složku. Jen se škrty na výdajové straně se rozumný rozpočet nedá postavit.

Budiž. Ale suma sumárum, když se vás zeptám natvrdo: Podpoříte kvůli jejímu programu TOP 09 i ve volbách? Dáte jí svůj hlas?

Nemám s tím problém.

Lze vůbec využít volební programy pro sestavení rozpočtu? Sliby bývají často chyby.

Mnohé nelze využít vůbec. Některé programy navrhují zvýšit sazby daní z příjmu právnických osob. I tady by odhady efektů byly asi spíše poloviční, protože značná část plátců daně využije různých možností optimalizace základu, budou promítat ztráty, které utrpěli loni či předloni. Skutečný přínos by táhlo několik velkých firem.

Bavme se seriozně o tom, zda zvýšit přímé či nepřímé zdanění. Pokud budu chtít na straně výdajů snižovat dávky, podpory, testovat oprávněnost příjemců dávek, což je správné, musíme se chovat transparentně i vůči druhé skupině plátců daně.

Někteří politici navrhují zvýšit spotřební daň, protože to bude další příjem do státního rozpočtu. Ale co se tím dosáhne? Benzín je už teď dražší než v okolních zemích, kam dokonce už jezdí naši lidé tankovat.

Stejný problém je u alkoholu. Když zvýšíte spotřební daň nad určitou hranici, zvýší se pašování. Stejné je to u cigaret. Tady prostor ke změnám podle mne příliš není, některé strany si ale myslí něco jiného.

Totéž u nepřímých daní, jako je sazba daně z přidané hodnoty. Horní sazba musí být konkurenceschopná. Prostě je třeba připravit řadu konkrétních návrhů a začít se o nich seriózně bavit, ovšem se všemi klady a zápory jejich dopadů.

Najdeme někdy sílu pojmenovat otevřeně naši situaci a řešit ji?

No to právě nevím. Zkusil jsem to řešit, ale jak jsem dopadl, viděli všichni. Bohorovné zadlužování, jak to bylo vidět koncem loňského roku, je prostě malér. Nechtěl bych se dožít, až budeme muset dělat škrty podle pánů z Mezinárodního měnového fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám