Hlavní obsah

Janeček ze Chcípl PES: Bude se to radikalizovat

Protest před Sněmovnou proti přijetí pandemického zákona by měl ve středu pokračovat. Uvedl to pořádající spolek Chcípl PES. Jeho zástupce Jiří Janeček označil úterní akci, jíž se účastnily stovky lidí, za „zvedlý prst pro parlament“ a varoval, že se protesty mohou v případě schválení normy radikalizovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Iniciativa plánuje na náměstí demonstrovat až do doby ukončení projednávání zákona.

Článek

„Pokračujeme!“ vzkázal ráno spolek na Facebooku s tím, že protestní akce by měla pokračovat od středečních 10:30 hodin.

„Když se do té doby neukončí jednání Sněmovny, budeme na Malostranském náměstí. Demonstraci proti přijetí novely pandemického zákona máme předběžně oznámenou!” uvedl spolek, který se dlouhodobě vymezuje proti koronavirovým opatřením.

Demonstrace před Sněmovnou: Jeden zraněný policista, šest zadržených

Stalo se

Na místě byli demonstranti v minulých dnech opakovaně. V úterý jich dorazily stovky, nejvíc se jich shromáždilo kolem 1500. Podobně jako dříve si i tentokrát přinesli i makety šibenic. Během protestu došlo i ke zranění policisty a zadržení několika lidí.

Organizátoři připravili také tzv. „konvoj svobody”, kdy několik stovek aut projíždělo hlavním městem s vlajkami a protiočkovacími transparenty. „Cílem konvojů není zablokování Prahy, ale deklarace nesouhlasu s přijetím novely pandemického zákona,“ uvedli organizátoři.

FOTO: Odpůrci pandemického zákona pokračují v protestech

Domácí

Zároveň se netajili tím, že v případě schválení pandemického zákona budou v demonstracích nadále pokračovat. „Ještě máme možnost proti tomu pořád bojovat. Ten zákon bude muset jít ještě do třetího čtení, pak do Senátu a já mám takovou obavu, že se to bude radikalizovat. Čím víc se to bude blížit, tím budeme muset používat daleko sofistikovanější postupy,“ varoval Jiří Janeček z iniciativy Chcípl PES.

„Tohle je pořád varování a zvedlý prst pro parlament. Dneska jsme jim ukázali, že jsme schopni stáhnout během dvou dnů několik stovek, možná tisícovku vozidel z celého Česka,“ řekl Janeček.

Šibenice před Sněmovnou je přestupek

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám