Hlavní obsah

Jako na houpačce. Reprodukční čísla v krajích se skokově mění

Novinky, jas

I přes pokles epidemie je vývoj reprodukčního čísla v jednotlivých krajích poměrně turbulentní. S klesajícím počtem nových potvrzených případů jej totiž výrazně ovlivňuje jakákoliv výraznější změna.

Článek

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších osob teoreticky nakazil jeden člověk s potvrzenou nákazou koronavirem, je ukazatelem, který dává i laikům možnost odhadovat další možný vývoj epidemie.

Pokud se reprodukční číslo pohybuje pod hodnotou 1, dá se dovozovat, že epidemie je na ústupu. Naopak vyšší reprodukční číslo značí, že se nákaza v populaci šíří a počty nakažených rostou.

Od počátku dubna se celorepublikově reprodukční číslo dostalo nad hodnotu 1 všehovšudy dvakrát, přičemž po rychlém nárůstu následoval neméně razantní pokles a aktuálně se hodnota čísla R pohybuje na 0,86.

Ještě výraznější výkyvy lze pozorovat v krajích. V předchozích dnech byl patrný zejména jeho nárůst v Karlovarském kraji, který byl v poslední době nejméně zasaženým regionem. Jelikož tam však reprodukční číslo v pondělí „vystřelilo” na 1,39,  převzal pomyslnou štafetu nejméně zasaženého regionu Královéhradecký kraj.

Pravdou však je, že výkyvům se nevyhnul žádný kraj a ani v budoucnu nelze očekávat, že by vývoj reprodukčního čísla představoval lineární křivku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám