Hlavní obsah

Jaké chtějí být české děti? Bohaté a zdravé, krása nerozhoduje

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pomyslném žebříčku hodnot si nejvíce české děti přejí být zdravé, bohaté a šťastné. Kupodivu krása se usadila na posledním místě dotazníku, po té nejvíc toužilo jen 4,6 % dotázaných. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu a minisčítání Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle analytiků se tak může u dětí projevovat vliv pohledu na životní hodnoty současné společnosti, kde je bohatství často základním měřítkem úspěšnosti a krásy.

„Navíc řada příkladů ukazuje, že k získání bohatství není třeba být chytrý, ale zato schopný prakticky čehokoli,“ říká finanční poradce František Macháček.

V tabulce teenagerovských přání „co chci mít“ jednoznačně vede počítač s internetem (57,1 %), následován mobilem. Televize či MP3 zaujaly poslední místa, a to především z důvodů, že jsou jimi prakticky všechny rodiny teenagerů vybaveny.

S mezigeneračními vztahy to podle zmíněného průzkumu není v Česku až tak špatné. Babičku nebo dědu vidí denně 29 procent českých dětí, zhruba každý týden 44 procent dětí ve věku 9–16 let. Párkrát za rok vidí své prarodiče 7,8 procenta a prakticky během roku nikdy jen jedno procento českých dětí. Pro vytváření dobrých vztahů mezi generacemi jsou častý kontakt, společné zvládání běžných denních starostí a sdílení radostí klíčové, shodují se psychologové.

Na pustý ostrov s rodiči a kamarády

Naopak rodiče ani prarodiče nejsou pro dnešní teenagery zdrojem informací a hlavního poučení o sexu. Tady roli zasvětitele a poučovatele sehrávají jednoznačně kamarádi (25,9 procenta) a internet (22,7 procenta). Rodiče jako hlavní zdroj poučení poslouží svým dětem pouze v 13,8 procenta případů.

Foto:

To je problém těchto zdrojů, teenageři získávají zkreslené informace, naprosto nereálné představy, odlidštěné od toho základního, totiž citu, říkají psychologové.

Rodiče mohou být s výsledky minisčítání přesto spokojeni. Rodiče či někoho z rodiny by si na pustý ostrov vzala čtvrtina teenagerů ve věku 9–16 let, další čtvrtina kamaráda či kamarádku, 16 procent by dalo přednost noži.

Minisčítání, které mělo za cíl přiblížit mladým lidem a dětem metodu sběru a zpracování dat, zvýšit jejich statistickou gramotnost a posílit povědomí o ochraně osobních údajů, potvrdilo všeobecně známý fakt, že české děti příliš nečtou.

Zajímavý příběh podle minisčítání nejraději mladí sledují jako film (67,3 procenta), čtení by dala přednost čtvrtina dotázaných. Ve volném čase si 17 procent mladých hraje na počítači, čtou ale jen 4,2 procenta dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám