Hlavní obsah

Naočkovaná je třetina zdravotníků. Ministerstvo představilo podrobnější data

Novinky, ČTK, ven, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkem bylo v Česku naočkováno k pátečnímu ránu přes 170 tisíc lidí, většinou jde o zdravotníky, kteří jsou naočkovaní z více než třetiny, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. To slíbilo nově poskytovat podrobnější data o průběhu vakcinace.

Článek

Očkování v Česku odstartovalo loni 27. prosince, celkem dosud v desetimilionovém Česku dostalo vakcínu 170 670 lidí.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zatím mezi očkovanými dominují prioritní skupiny. Zdravotničtí pracovníci tvoří 57 procent z celkového počtu naočkovaných, klienti sociálních služeb 18 procent a senioři starší 80 let 13 procent.

Celkově už dostalo dávku 37 procent všech zdravotnických pracovníků.

Nejvíce dávek zatím směřovalo do Prahy (48 586) a Jihomoravského kraje (25 671). Naopak nejméně jich zatím bylo aplikováno v Karlovarském (3108) či Pardubickém kraji (3712).

Do Česka zatím přišlo 250 000 vakcín

Domácí

Blatný (za ANO) v minulosti mluvil o tom, že by se mohlo očkovat až 100 tisíc lidí denně, to však zatím není reálné kvůli dodávkám vakcíny, které přicházejí postupně a v omezeném množství. Také velkokapacitní očkovací centra teprve postupně vznikají.

V posledních dnech se denní počet naočkovaných pohybuje kolem 13 tisíc - za čtvrtek jich bylo 13 190, uvedlo ministerstvo na webu. Z dat lze dále vyčíst, že dosavadním denním maximem bylo 14 380 očkování ze čtvrtka minulého týdne. V tomto týdnu bylo nejvíce očkovaných v úterý (13 966).

Zdravotníci se budou moci registrovat k očkování od úterý, řekl Babiš

Koronavirus

Unijní státy mají zatím k dispozici vakcíny od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna.

Blatný uvedl, že jednu dávku vakcíny od firmy Pfizer dostalo 166 tisíc lidí, od firmy Moderna pak kolem 3600 lidí. Druhou dávku dostalo 9020 lidí od firmy Pfizer, od Moderny zatím nikdo.

Otazníky kolem AstraZeneky

Země včetně Česka se nyní potýkají s krácením dodávek séra od firmy Pfizer. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek tvrdil, že očkovacích látek bude dost pro všechny, ale „v jiném čase, než bychom potřebovali.”

Možný problém může představovat také proces schvalování vakcíny AstraZeneca pro použití v EU. Podle Babiše padaly na jednání EU i návrhy, aby dodávky začaly ještě před schválením, to ale nebylo akceptováno. Diskutuje se také, zdali bude vakcína vhodná pro všechny věkové skupiny.

Česká očkovací strategie s touto látkou počítá od února.

AstraZeneca jen mladším?

Zahraniční

Očkovací strategie počítá s tím, že za leden by mělo být aplikováno skoro 360 tisíc dávek vakcíny, za únor 640 tisíc.

I když na tiskových konferencích padala v minulých týdnech od představitelů vlády různá průběžná čísla, ministerstvo zdravotnictví data o očkovaných zveřejňovalo dosud pouze jednou týdně ve čtvrtek. Blatný to vysvětloval tím, že nechce, aby byla publikovaná data zkreslená například kvůli pozdějšímu zadání do systému.

Od této praxe se nakonec rozhodlo ministerstvo ustoupit a zveřejňovat data častěji, upozorňuje přitom však na možné nepřesnosti.

„S ohledem na fakt, že u publikovaných dat probíhá validace a průběžné doplňování hlášení, může docházet zpětně k drobným změnám,“ stojí na webu ministerstva.

V Českých Budějovicích otevřeli na výstavišti Očkocentrum.Video: Pavel Orholz, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám