Hlavní obsah

Jak by mohl vypadat systém se zálohami na PET lahve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žluté kontejnery na plast umí sesbírat pouze 70 až 80 procent PET lahví a až 100 milionů jich podle iniciativy Zálohujme.cz každoročně končí v Česku ve volné přírodě. Studie a zahraniční zkušenosti přitom ukazují, že by zavedení vratné zálohy na PET lahve zajistilo, že se jich až 90 procent vrátí zpět do výroby, kde poslouží jako základ pro výrobu nových PET lahví. A obdobné je to i u plechovek.

Živě: Návrh systému vratných zálohVideo: ČTK

 
Článek

Nová studie poradenské společnosti EEIP, zpracovaná pod vedením ekonoma Michala Mejstříka, navrhuje ekonomicky funkční model zálohového systému pro jednorázové nápojové obaly v ČR.

Program tiskového briefingu:

1. Ekolog, předseda Komise Rady hl. m. Prahy pro udržitelnou energii a klima a bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík okomentuje současnou situaci nakládání s odpady z obalů a podpoří přechod na zálohový systém.

2. Dita Tesárková, Associate Director společnosti EEIP, představí studii Michala Mejstříka „Návrh modelu depozitního systému pro jednorázové nápojové obaly v ČR”.

3. Alessandro Pasquale, generální ředitel Mattoni 1873 upřesní, proč je zavedení vratných záloh na nápojové obaly (PET lahve a plechovky) v ČR nezbytné pro větší udržitelnost českého nápojového odvětví.

Komerční obsah.

Reklama

Výběr článků

Načítám