Hlavní obsah

Já tam určitě poletím. Nikam se neletí. Babiš drží s V4 a na minisummit o migraci nejede

Aktualizováno

Žádný z premiérů zemí Visegrádské skupiny se nezúčastní minisummitu o migraci, který je na neděli svolán do Bruselu. Ani Andrej Babiš, který ještě ve čtvrtek dopoledne tvrdil, že on „na summit určitě pojede”. Podle mluvčí Úřadu vlády Barbory Peterové chce být solidární s ostatními zeměmi V4 a rozhodnutí jet na summit přehodnotil.

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Premiér ČR Andrej Babiš, rakouský kancléř Sebastian Kurz, maďarský předseda vlády Viktor Orbán, slovenský premiér Peter Pellegrini a premiér Polska Mateusz Morawiecki (zleva doprava) na tiskové konferenci

Článek

Schůzku na neděli svolal předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Pozvány byly podle Peterové všechny země EU.

Ve čtvrtek dopoledne Andrej Babiš před odletem na setkání zemí V4 řekl, že on na summit určitě pojede. „Já určitě tam poletím, i když se to týká hlavně států, které samozřejmě jsou v první linii, kudy přicházejí ilegální migranti,” řekl premiér.

Po jednání V4 ale otočil a řekl, že žádný z premiérů V4 se akce nezúčastní. Polský premiér Mateusz Morawiecki označil účast na jednání za nepřijatelnou. Německý server týdeníku Focus v reakci na to napsal, že země V4 summit bojkotují.

Babiš: Není důvod se účastnit

„My jsme se domluvili, že není důvod se účastnit,” řekl českým novinářům Babiš. Panuje podle něj názor, že nedělní schůzka je „důsledek nějaké situace v Německu”. „My máme příští týden Evropskou radu (vrcholnou schůzku EU), kde vlastně o tom budeme jednat. Takže není důvod jít na (nedělní) summit, který pravděpodobně chce přijmout závěry, se kterými my nesouhlasíme,” dodal premiér.

Jako příklad závěrů, se kterými by státy V4 nesouhlasily, český premiér uvedl posilování pohraniční agentury EU Frontex. "Přece není možné dávat Frontexu stovky milionů eur jen proto, že dělá statistiku ilegálních migrantů, místo toho, aby bojovali proti pašerákům," řekl Babiš.

Příprava na velký summit

Nedělní minisummit má podle Junckera připravit půdu pro řešení otázek migrace. Řádný summit, na němž budou přítomny všechny země osmadvacítky, bude příští týden a na něm se má definitivně rozhodnout. [celá zpráva]

Na minisummit původně nechtěl jet ani italský premiér Giuseppe Conte, po rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou ale potvrdil, že přijede. Na sociální síti Facebook napsal, že mu Merkelová volala, protože se podle něj obávala, že se italský premiér nedělní schůzky nezúčastní: „Kancléřka mi objasnila, že šlo o nedorozumění.” Conte dodal, že Itálie v Bruselu v neděli předloží svůj návrh na řešení migrace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám