Hlavní obsah

Iveta Bartošová: Promarněný talent, zmařený život

Novinky, David Zápal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iveta Bartošová posledních sedm let plnila stránky především bulvárních médií zejména skandály ze svého soukromí. Kdysi zářící pěvecká hvězda se skvěle nastartovanou kariérou kvůli psychickým problémům a sklonům k alkoholu a práškům nakonec vzbuzovala ve svých fanoušcích spíše lítost. Dostala přezdívku „česká Amy Winehouse“ a mnozí jí předpovídali předčasnou smrt. To se nakonec také stalo, Bartošová v úterý spáchala sebevraždu.

Článek

Problémy měla vlastně už od začátku kariéry. Když se v roce 1983 seznámila s Petrem Sepéšim, okamžitě se do něho bezhlavě zamilovala. Nedostala však šanci si svou první velkou lásku dlouho užít, pětadvacetiletý zpěvák nešťastně zemřel o dva roky později na železničním přejezdu ve Františkových Lázních. A to ji zdrtilo.

Ladislav Štaidl

Stáhla se do ústraní, ale po čase přišla její velká šance, když se pracovně i soukromě spojila s hudebníkem Ladislavem Štaidlem. Díky němu se vyšvihla do popředí zájmu, zahrála si i ve filmu Svatba upírů, v němž byla tak krásná, že se stala idolem snad všech českých a slovenských mladých mužů.

Po několika letech štěstí a úspěchů však přišel skandál, který dodnes nemá obdoby a její další pracovní dráhu velmi poznamenal. Píše se rok 1994 a Iveta Bartošová mizí, nikdo o ní nic neví. Po svém návratu tvrdí, že byla unesena Romanem Třískou, mužem, který ji měl mít naprosto ve své moci.

Tvrdil jí prý, že je agentem tajných služeb, Bartošovou měl balit do alobalu, aby ji nikdo nemohl zaměřit. Nejhorším obviněním bylo to o znásilnění.

Následně proběhlo vyšetřování a soud, muž však byl zbaven všech obvinění. Spekulovalo se, že si Bartošová celý příběh vymyslela, aby tak obhájila svou nevěru. Ta ale do posledního dechu trvala na své verzi. Nakonec vše utichlo.

V roce 1996 se jí a Štaidlovi narodil syn Artur a Iveta dál vystupovala, například ve veleúspěšném muzikálu Dracula. Už tehdy však prosakovaly zprávy o tom, že až příliš často bývá s pěveckým ansámblem dlouho do noci u láhve něčeho ostřejšího. Rodinná dispozice (tatínek byl těžký pijan, u jeho hrobu dokonce Iveta slibovala, že na rozdíl od něj ona svůj boj s alkoholem zvládne) jako by jí předurčila další osud.

Snaha o samostatnost

Dva roky nato se rozhodla, že se osamostatní a prosadí se sama i bez zkušeného producenta Ladislava Štaidla, který jí radil úplně ve všem. Nesnesla to a ze dne na den od něj odešla i se synem, koupila si dům a snažila se uspět v dravém šoubyznysu bez pomoci. Od té doby se jí však již nikdy nepodařilo vymanit se z problémů.

Od svých partnerů vyžadovala absolutní oddanost a čtyřiadvacetihodinovou přítomnost, což žádný z nich nemohl a nechtěl akceptovat. Zpěvačku to přivádělo do čím dál větších psychických úzkostí.

Často měnila partnery a opakující se deprese ji přiváděly do spárů medikamentů a alkoholu. A přišly pokusy o sebevraždu. O první se pokusila již během vztahu s Ladislavem Štaidlem, druhou se snažila spáchat, když žila se Zdeňkem Podhůrským, a Josef Rychtář, její poslední manžel, přiznal, že ji dvakrát vyrval ze spárů smrti. Pořezala si zápěstí, život si chtěla vzít například i tak, že spolykala hrst prášků a zapila je vodkou.

Jiří Pomeje

V roce 2007 se kvůli obavám z toho, že přijde o syna (Ladislav Štaidl přestal přehlížet její výstřelky a vysoudil si ho do péče), rozhodla nastoupit protialkoholní léčbu. Jenže již pár měsíců poté byla v dalších problémech. I zakázek začalo ubývat, neboť pořadatelům vadila její příslovečná nespolehlivost.

Když si v roce 2008 překvapivě vzala za manžela až po krk zadluženého herce a producenta Jiřího Pomejeho, vypadala znovu nádherně a měla plno energie do další práce. Situace se však stále opakovala: kolapsy, krátkodobá umístění v léčebnách, poté útěky po podepsání reverzu a všechno znovu dokola.

O jejích eskapádách s alkoholem a prášky napsala někdy v té době knihu její bývalá hospodyně Zlata Dvořáková, která tím chtěla své bývalé kamarádce pomoci, aby se podívala pravdě do očí dřív, než bude pozdě. Bohužel marně. Zpěvačka veřejně svůj problém nikdy nepřiznala a další léčbu striktně odmítala.

Josef Rychtář

Po rozvodu s Pomejem následoval krátký příběh s italským hrabětem Domenicem Martuccim, jenže ani po jeho boku se svých chutí na alkohol nedokázala zbavit. Hned poté se zamilovala do Josefa Rychtáře, který kvůli ní rozbil své téměř třicetileté manželství a stal se jejím ochráncem, pečovatelem i manažerem.

Ale ani on neměl s bývalou princeznou českého popu na růžích ustláno. V roce 2013 mu v létě utekla se svým přítelem Zdeňkem Macurou do Itálie. Opět se objevily záběry velmi opuchlé Ivety Bartošové, které se bezúspěšně snažili pomoci lékaři v Rakousku i v Itálii.

Po čase se k Rychtářovi vrátila, omluvně si ho vzala za muže a ještě absolvovala náročnou operaci dvanácterníku. A i když její manžel tvrdil, že s ní zůstane jen za podmínky, že se ze svých závislostí bude léčit, nepodařilo se mu Bartošovou k rehabilitační hospitalizaci přesvědčit.

Foto: Profimedia.cz

Iveta Bartošová a Josef Rychtář

Národ, který ji nepřestal milovat, na chvíli uchlácholila její zázračná podzimní proměna, kdy zhubla a po dlouhé době vypadala velmi dobře.

V lednu 2014 však její problémy začaly znovu. Přestala se ukazovat na veřejnosti, a když se na ní v dubnu objevila znovu a vyděsila všechny svou extrémní vyhublostí, vymlouvala se na následky dávné stomatologické operace. „Je mi výborně,“ tvrdila šest dnů před svým skonem. Pravda to nebyla. 29. dubna 2014, v den narozenin manžela, ukončila svůj život pod koly vlaku v pražské Uhříněvsi, kde žila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám