Hlavní obsah

Iráčané, kterým nevyšel odchod do Německa, odletěli zpět do své vlasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z Česka ve čtvrtek odletělo 16 iráckých křesťanů, kteří se minulý týden pokusili odjet do Německa. Jejich odchod oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Náklady ve výši zhruba 100 000 korun spojené s jejich návratem bude hradit stát. Dalších 20 Iráčanů, kteří byli zadrženi v Německu, se do ČR vrátí do konce měsíce.

Iráčtí uprchlíci se vrací zpět do vlastiVideo: Novinky

 
Článek

„Ministerstvo vnitra včera (ve středu) zastavilo správní řízení o udělení mezinárodní ochrany. Všem osobám byly vráceny cestovní doklady a byly jim vydány výjezdní příkazy včetně letenek do iráckého Erbílu za účelem jejich odletu do vlasti,” potvrdila mluvčí resortu Lucie Nováková.

Skupinu zadržela policie minulý čtvrtek nedaleko česko-německých hranic. Cizinci požádali znovu o azyl a byli převezeni do zařízení v Zastávce u Brna, následně se však vyslovili pro návrat do Iráku. [celá zpráva]

„Náklady zatím hradí český stát, budeme jednat s Generací 21, jestli uhradí náklady, jestli jsou toho schopni,” řekl Chovanec.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Skupina 16 křesťanských uprchlíků z Iráku v Ústí nad Labem

„Ještě tam včera (ve středu) byly nějaké dohady, že opět měnili názor, že by zůstali na území ČR, podle posledních informací by měli odpoledne odlétat,” uvedl ministr. Chybějící dohoda s fondem o nákladech podle něj není překážkou. „Nebrání tomu, abychom tu věc vyřešili a splnili požadavky těch lidí, že se chtějí rychle vrátit do vlasti,” řekl Chovanec.

Program přesídlení byl zrušen

Fond do ČR přivezl 89 křesťanských uprchlíků. Jako první opustila Česko na začátku dubna skupina 25 lidí z Okrouhlíku u Jihlavy, která odjela do Německa. Tamní úřady chtějí 20 z nich vrátit.

„Podle mých informací předali Němci těm lidem vyrozumění, že budou vráceni do ČR, jsou tam správní lhůty, čekáme, až uběhnou,” uvedl Chovanec. Pokud k předání nakonec dojde, bude to do konce měsíce, dodal. Zbylá pětičlenná rodina se vracet nebude, protože otec už v Německu dostal azyl.

Nedávno odletěla zpět do vlasti osmičlenná rodina z Brna, důvodem byl stesk po domově. Cestu hradili jejich příbuzní. O zbývajících 40 uprchlíků, kteří pobývají v Praze a Soběšovicích na Frýdecko-Místecku, se chce Generace 21 dál starat minimálně po celý první rok jejich pobytu v Česku.

Vláda před dvěma týdny program přesídlení iráckých křesťanů, díky němuž mělo v Česku najít nový domov 153 lidí, zrušila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám