Hlavní obsah

Hotel Intercontinental se může stát kulturní památkou

Právo, Petr Janiš

Ministerstvo kultury zahájilo z podnětu Národního památkového úřadu řízení, v němž posoudí, zda unikátní hotel Intercontinental a jeho okolí na pražském Josefově prohlásí za kulturní památku. Výjimečná stavba z přelomu 60. a 70. let je jednou z mála dochovaných staveb ve stylu brutalismu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Hotel Intercontinental v Pařížské ulici v Praze

Článek

Zahájení řízení Právu potvrdil ministrův náměstek pro památkovou péči Vlastislav Ouroda i Ivana Awwadová z tiskového oddělení. Podle Awwadové řízení zahájili „na základě nových vědeckých poznatků z poslední doby“.

Ministerstvo odkázalo především na letos vydanou monografii NPÚ o stavbě, na níž se pod vedením Karla Filsaka podílel široký kolektiv významných architektů, urbanistů a umělců. Věnovali se každému detailu a dokázali přesvědčit amerického investora o tom, že hotel musí dostat místní charakter a nebýt jen unifikovaným ubytovacím standardem pro západní klientelu.

Foto: Novinky

Vizualizace plánu zástavby prostranství před pražským hotelem InterContinental

Nejde jen o samotný hotel, jehož původní cenné interiéry utrpěly několikerými úpravami, zejména nedávnými, ale i o jeho okolí. Pražské pracoviště NPÚ podle mluvčí Andrey Holasové navrhlo, aby se spolu s hotelem stala památkou i jeho piazzetta, dnes náměstí Miloše Formana. Volný prostor vznikl spolu s hotelem, aby zařídil prostorový odstup od okolních secesních a kubistických domů.

Stavět na piazzettě teď nelze

Měnící se majitelé hotelu a okolních pozemků totiž prosazovali a prosazují možnost problematické novostavby na náměstí. Ministerstvo kultury vlastníkům hotelu nyní podle zákona oznámilo zahájení procesu prohlášení za památku.

Majitelé takové nemovitosti jsou podle stále platného zákona z roku 1987 povinni „do rozhodnutí ministerstva kultury chránit věc před poškozením, zničením nebo odcizením a oznámit ministerstvu kultury každou zamýšlenou i uskutečněnou změnu jejího vlastnictví, správy nebo užívání“.

Památkáři chtějí chránit hotel Intercontinental

Domácí

Hotel leží v pražské památkové rezervaci. Ta je podle Holasové „tzv. stabilizovaným územím, v němž by mělo docházet v podstatě pouze k dotváření současné urbanistické struktury a neměla by být narušena objemová a prostorová skladba historických objektů“. Pro individuální ochranu stavby a jejího okolí se vyslovil i respektovaný profesor Rostislav Švácha.

„Hotel Intercontinental by rozhodně měl získat statut kulturní památky, protože jde o nejdůležitější příklad brutalistické architektury na českém území a vůbec o velmi hodnotnou architekturu,“ sdělil Právu Švácha. Náměstí Miloše Formana má podle něho „kvalitní úpravu ze 70. let 20. století, kterou navrhla spolupracovnice hlavního autora hotelu Intercontinental Karla Filsaka, architektka Irma Steinocherová“.

Poprvé už v roce 2015

Ministerstvo poprvé v roce 2015 podnětu NPÚ prohlásit Intercontinental památkou nevyhovělo s poukazem na památkovou rezervaci, která měla stavbu dostatečně chránit. To však podle odborníků nestačilo. Monografie NPÚ ukázala, že zmizelo jedno z původních děl. Krb od sochaře Miloslava Hejného v přízemí hotelu byl na přání majitelů zbořen, aby ho nahradil prodejní salon značky Rolls-Royce.

Jak dlouho může řízení trvat, nelze podle Awwadové odhadovat. Záleží totiž na postoji účastníků. „Nezřídka jsou řízení na jejich žádost přerušována, doplňována o nové důkazy, jsou podávány opravné prostředky před nabytím právní moci rozhodnutí, což ale nemůže ministerstvo kultury nijak ovlivnit,“ dodala Awwadová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám