Hlavní obsah

Chceme žít, ne přežívat: Demonstraci proti covidovým opatřením podpořil i Václav Klaus

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož, ven, nes

Na pražském Staroměstském náměstí se v neděli od 14 hodin konala protestní akce iniciativy Chcípl PES. Demonstraci, kterou podpořili například bývalý prezident Václav Klaus a hudebník Daniel Landa, přinesly Novinky živě. Podle policie demonstrovalo 2500 až 3000 lidí. Klaus v projevu odmítl, že by vakcína byla „zázračná” a odmítl, že by očkování mělo být povinné.

Záznam: Demonstrace na Staroměstském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

15:59 - Větší část demonstrantů se rozešla. Na náměstí zůstávají už jen menší hloučky lidí. Tímto ukončujeme naši online reportáž.

15:40 - Podle odhadů mohlo být na akci 2500 až 3000 lidí. Demonstrace tím porušila aktuální vládní opatření. „Zjištěná porušení vládních nařízení oznámíme správnímu orgánu,” uvedla policie.

15:35 - Organizátoři oznámili ukončení akce. Zazněl záznam písní Karla Kryla Veličenstvo Kat a Morituri te salutant. Část protestujících zpívala text skladeb.

Foto: Novinky

Demonstrace na Staroměstském náměstí

15:29 - Klaus napadl také připadnou povinnou vakcinaci: „Kdo se chce nechat očkovat, nechť se očkovat nechá, ale očkování nesmí být povinné.“

15:28 - Klaus v průběhu projevu částečně zpochybnil plošnou vakcinaci.

„Teď nám slibují, že nás zachrání nějaká zázračná vakcína, když se jí všichni necháme proočkovat. Myslím, že je třeba jasně říci, že žádná zázračná vakcína neexistuje. Páni doktoři, co přede mnou mluvili, říkají, že si všichni kontaktem s nemocí musíme vytvořit přirozenou imunitu,“ tvrdí Klaus.

Foto: Novinky

Demonstrace na Staroměstském náměstí

15:24 - „Vašek na Hrad,” skandovala část protestujících v reakci na projev bývalého prezidenta.

15:23 - „Virus si dělá, co chce, bez ohledu na to, jak štěká vládní PES ministra Blatného,“ poznamenal dále Klaus. „Zákazy jsou účinné v něčem jiném. Mají zničující efekt na naše životy, na naši ekonomiku, na naše státní finance a na duši našeho národa,“ volal bývalý prezident.

15:20 - „Vždycky bylo v historii zvykem, že v případě pandemie byli izolovaní nemocní. Nyní poprvé jsou při pandemii izolovaní zdraví lidé,” tvrdí Klaus.

15:19 - „V poslední době jsem byl mimořádně v uvozovkách vyznamenán tím, že mě označili za jednoho ze dvou hlavních dezinformátorů, kteří svými názory svádí nebohé spoluobčany za scestí,“ ironicky poznamenal Klaus.

15:15 - „Jako tři desetiletí politik vím, že to potřebuje akci politickou. Když ale politická akce nepřichází, je třeba přikročit k akcím tohoto typu,“ prohlásil bývalý prezident. „Je třeba jednoznačně a nahlas vyhlásit náš nesouhlas,“ dodal Klaus.

Foto: Novinky

Václav Klaus na demonstraci na Staroměstském náměstí

15:11 - „Chceme sdělit naší vládě a říci to jasně a jednoznačně: Už toho bylo dost. Už bylo dost všech příkazů a zákazů, které zásadními způsoby poškozují naše životy,“ řekl dále Klaus.

15:10 - Demonstraci podpořil exprezident Václav Klaus. „Přišel jsem hlavně proto, abych vyjádřil bezvýhradnou podporu organizátorům a všem účastníkům akce,” uvedl.

15:08 - Jako další vystoupil předseda Svobodných Libor Vondráček. Podle moderátora „může za to, že iniciativa Chcípl PES žije“.

15:03 - Na demonstraci promlouvá lékař Ondřej Polanecký z chirurgie fakultní nemocnice v Motole. Kritizuje, že se dává sluchu expertům, kteří jsou podle něj jen teoretiky. Výsledek lockdownu je podle něj katastrofa. Lékaři z první covidové linie jsou prý na současný způsob práce zvyklí a nestěžují si.

14:48 - „Policisté již řešili několik podezření na nedodržování vládních nařízení. Svolavatel bude oznámen pro porušení vládních nařízení, protože byl překročen povolený počet účastníků," napsala krátce po oficiálním zahájení akce policie na Twitteru.

14:40 - Mezi řečníky se objevil také herec Michal Suchánek. „Pořád si říkáme ‘nějak to musíme přežít, nějak to musíme přežít’, ale já už nechci přežívat, já chci žít,” prohlásil. Odpovědí mu bylo další skandování davu: „My chceme žít!“

Foto: Novinky

Demonstrantka na Staroměstském náměstí

14:32 - Dav skanduje: „My chceme žít!”

14:31 - „Nenechme si vzít sport, pohyb a spolkovou činnost,“ volal další z řečníků, trenér hendikepovaných Jan Nevrkla.

14:28 - „Spojme se a otevřme Česko,“ řekla na pódiu ředitelka taneční školy Ilona Šulcová. „Věřím, že až se tu sejdeme po druhém, už bude otevřeno,“ dodala.

14:23 - Podle policie je na demonstraci zhruba 2000 lidí. Byl tak překročen maximální povolený počet účastníků.

Foto: Novinky

Demonstrace na Staroměstském náměstí

14:20 - Policie už dříve sdělila, že na akci bude dohlížet dvě stě členů zejména pořádkové služby. Na místě jsou také členové antikonfliktního tým a v postranních ulicích podle reportéra Novinek jsou připraveni také těžkooděnci.

14:19 - Na náměstí mají zhruba v dvouhodinového programu zaznít projevy zástupců podnikatelů v pohostinství, fitness trenérů, lékařů, maturantů či Podnikatelských odborů.

14:18 - Účastníci akce třímají české vlajky a transparenty s nápisy „Stop covid tyranii. Zastavme totalitu ve jménu covidu!”, „Nejsme ovce", „V pondělí do školy!" či „Stop koronateroru”.

Foto: Novinky

Demonstrace na Staroměstském náměstí

V úvodu demonstrace vystoupil na pódiu zpěvák Daniel Landa, který přítomné vyzval k nenásilnému protestu. „My jsme síla, my ale nejsme násilí. Jsme mírové shromáždění. Je to velmi důležité,” uvedl.

14:05 - Na protest dorazily stovky lidí. Část demonstrantů nemá roušky, nedodržují předepsané rozestupy.

Organizátoři mimo jiné kritizují formu vládní pomoci podnikatelům. Žádají, aby místo příspěvku na pracovníka ve výši 400 korun za den dostali podnikatelé 70 procent tržeb z minulého období.

„Na této demonstraci vyhlásíme otevření České republiky. Nebudeme respektovat vládní opatření, která nefungují, ale naopak zapříčinila daleko vražednější pandemii chudoby, nezaměstnanosti, krachujících firem a nevzdělanosti,“ řekl ve čtvrtek za iniciativu David Biksadský, který nedělní demonstraci moderuje.

Landa: Covid nepopírám. Hoří v týlu a sháním mudrce, aby pomohli

Domácí

Členy iniciativy ve čtvrtek podpořil hudebník Daniel Landa, který se rovněž vymezuje proti vládním opatřením. V úterý vystoupil na slyšení ve Sněmovně k petici nazvané Blanický manifest za svobodu 2020.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Demonstrace na Staroměstském náměstí

Foto: Novinky

Staroměstské náměstí před zahájením demonstrace

„Záměrem demonstrace je ukázat lidem, že nejsou sami, ukázat jim, kolik skupin z postižených sektorů už se dalo dohromady. Nejsou to jen restaurace, ale celé obrovské sektory,“ řekl Novinkám Landa.

Organizátory podpořil také herec Michal Suchánek: „Zaslouží si jakoukoliv pomoc za to, co dělají, ať si o tom myslí kdokoliv cokoliv. Je to záslužný.“

Iniciativa už minulý víkend uspořádala pokojný protest v centru Prahy. Členové iniciativy a její příznivci vytvořili z půllitrů a skleniček se svíčkami světelnou cestu od Úřadu vlády až na Staroměstské náměstí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám