Hlavní obsah

Index rizika klesl, pět krajů je ale stále v 5. stupni

Novinky, Jaroslav Soukup

Po vzestupu a stagnaci v úterý poprvé od 22. listopadu index rizika v rámci protiepidemického systému (PES) klesl. Z 71 bodů před třemi dny se nyní dostal na 66 bodů. Při započtení také antigenních testů je index 61.

Článek

V rámci republiky se situace vyvíjí různě. Zatímco v některých krajích zaznamenali hygienici pokles či stagnaci, jinde se situace zhoršuje. Vláda již v pondělí rozhodla, že se země v pátek „přepne” do 4. stupně.

Přehledně: Jaká opatření budou od pátku platit

Domácí

Nejhorší situace je podle indexu ve Zlínském a Královéhradeckém kraji. Pro oba platí shodná hodnota 81 bodů, která odkazuje k 5. stupni PES. Do toho spadají svým indexem i další tři kraje. Moravskoslezský, Pardubický a Ústecký jsou na indexovém skóre 76.

Nejlepší situace zůstává i nadále v Praze. Index v hlavním městě se drží na 51 bodech, přičemž nejblíže této hodnotě je po poklesu Karlovarský kraj, kde je skóre indexu 56. Tyto dva regiony jako jediné spadají svým indexem do 3. stupně.

Index mohl klesnout i díky tomu, že se opět snížilo reprodukční číslo udávající, kolik osob v průměru nakazí člověk s pozitivním testem. Z pondělních 1,2 pokleslo na 1,16.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám