Hlavní obsah

Ignoruje nás. Poslanci se zlobí na čínského velvyslance

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci zahraničního výboru se naštvali na čínského velvyslance. Pozvali si ho na středeční jednání výboru, aby vysvětlil výhružný dopis pro někdejšího předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) kvůli cestě na Tchaj-wan. Velvyslanec ale nedorazil a prý se ani neomluvil.

Foto: Petr Horník, Právo

Velvyslanec Čínské lidové republiky Čang Ťien-min

Článek

Zahraniční výbor přijal usnesení, ve kterém poslanci odmítli výhružný tón, kterým byl dopis psán. Čínská ambasáda varovala Kuberu, že pokud na Tchaj-wan pojede, pocítí to čeští podnikatelé i on sám.

Poslanci si na jednání výboru pozvali čínského velvyslance v Česku Čang Ťien-mina. „Pan velvyslanec ale nedorazil a ambasáda se nějak neomluvila. Ignoruje snahu ve zlepšování vzájemných vztahů, působení čínského velvyslance poškozuje česko-čínské vztahy,“ prohlásil na tiskové konferenci šéf výboru Ondřej Veselý (ČSSD).

Potrestáme vás i české firmy. Čína prostřednictvím Hradu nepokrytě vyhrožovala Kuberovi

Domácí

Ke konci února si čínského velvyslance na kobereček pozval náměstek ministra zahraničí. Dal mu najevo, že dopis, který dostal Kubera skrze Pražský hrad, nepovažuje za standardní formu diplomatické komunikace.

Dopis předala v lednu čínská ambasáda Hradu, který ho poté předal Kuberovi s přípisem o rizicích cesty na Tchaj-wan, informoval o tom server Aktuálně. Dopis byl zveřejněn až po Kuberově smrti.

Zda nový šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) cestu na Tchaj-wan podnikne, není zatím jasné. Chce se nejprve poradit s odborníky.

Tchaj-wan je pro Číňany jednou z nejcitlivějších diplomatických záležitostí. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení samostatnosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Čína opakovaně ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tím zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Reklama

Výběr článků

Načítám