Hlavní obsah

I v pondělí v Česku padaly teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice v pondělí opět padaly teplotní rekordy, ačkoli již byly nižší než v neděli. Nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, a to 36,5 stupně. Na svém webu to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ze 139 českých meteorologických stanic, které měří déle než 30 let, byly rekordy překonány na 28.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Mimořádné teploty byly zaznamenány hlavně na Moravě a ve Slezsku. Zmíněná hodnota ze Strážnice pokořila rekord z roku 2012, který činil 35,7 stupně. Také pondělní teplota 35,6 stupně v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku překonala rekord z roku 2012 o hodnotě 35,3 stupně Celsia.

Nejvyšší teplota v Olomouckém kraji byla v Bělotíně na Přerovsku - 34,3 stupně. Ve Zlínském kraji ve Starém Městě na Uherskohradišťsku zase meteorologové naměřili 35,6 stupně. V obou případech byly podobně jako na jižní Moravě překonány rekordy z roku 2012.

Na Vysočině bylo nejtepleji v Dukovanech na Třebíčsku, kde meteorologové naměřili 34 stupňů, o 2,1 stupně více, než činil dosavadní rekord z roku 2012. Ve stanici Opava - Otice v Moravskoslezském kraji byl sice teplotou 33,1 stupně překonán také jen tři roky starý rekord, ale stanice je výjimečná tím, že teploty zaznamenává již 136 let.

V neděli byly rekordní teploty v České republice vyšší než v pondělí. V Brandýse nad Labem bylo dokonce 38,4 stupně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám