Hlavní obsah

I přes pád koalice hnutí ANO zůstává ve vedení města Opavy

Právo, Denisa Telaříková
Opava

O tom, kdo nově povede město Opavu, již je zřejmě jasno. Vítěz voleb, hnutí ANO v čele s dosavadním opavským primátorem Martinem Vítečkem, dohodl v sobotu novou čtyřkoalici. Primátor si tak zachránil své křeslo, v koalici zůstává i Změna pro Opavu a KDU-ČSL.

Foto: Profimedia.cz

Magistrát města Opavy

Článek

Z opozice do koalice se však podařilo dostat sociálním demokratům. Naopak ODS a Starostové míří do opozice. Právo o dohodě v neděli informoval předseda opavského ANO Milan Němec.

„V následujících dnech budeme pracovat na podobě nové koaliční smlouvy, rozdělení kompetencí a na úpravě programového prohlášení,“ sdělil Němec s tím, že primátorský post obhájil Martin Víteček a křesla náměstků Josef Stiborský (KDU-ČSL) a Dalibor Halátek (Změna pro Opavu). „Nově vedení města rozšíří zastupitelé ČSSD, post náměstka byl nabídnut Radimu Křupalovi,“ upřesnil Němec.

Koaliční smlouvu by chtěly strany podepsat v následujících dnech. O změnách ve vedení města bude rozhodovat až řádné prosincové zastupitelstvo. Už v pondělí ale v Opavě zasedne mimořádné zastupitelstvo ještě ve starém složení a bude řešit budoucnost opavského hokeje.

Situace v Opavě se na podzim zkomplikovala poté, kdy vygradovaly spory mezi primátorem a jeho náměstkyní Simonou Bierhausovou (ANO). Hnutí se tak rozdělilo na dva tábory a rozpadla se i koalice na radnici, kterou tvořilo ANO, Změna pro Opavu, lidovci, Starostové a ODS. V devětatřicetimístném zastupitelstvu měla koalice 24 mandátů. Stejný počet má i nově vznikající koalice.

Volby v Opavě vyhrálo ANO a má 11 zastupitelů. Druhá ČSSD obsadila šest křesel. Po čtyřech mandátech má KSČM a Změna pro Opavu. Tři zastupitelé jsou za Starosty, stejný počet mandátů má ODS i KDU-ČSL a Zelená pro Opavu. Dva zastupitelé jsou za koalici Nezávislých, Občanů a Pirátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám