Hlavní obsah

I čeští muslimové se těší na ramadán

PRAHA

Od úterního rána začal ramadán, měsíc půstu, tradiční svátek muslimů na celém světě. I v České republice, kde podle odhadů žije kolem 10 000 muslimů, slaví vyznavači islámu náboženský svátek, který připomíná zjevení Koránu, svaté knihy muslimů, proroku Mohamedovi.

Článek

Ramadán je devátým měsícem islámského lunárního kalendáře. Začíná, když se na obloze objeví srpek nového měsíce. Nejvyšší představitelé muslimiské komunity v Česku až do posledního okamžiku nevěděli, zda ramadán začne v úterý nebo ve středu. "Zejména s ohledem na okolní země a na doporučení sboru evropských islámských učenců jsme rozhodli, že se tak stalo v pondělí večer," řekl dnes ČTK Vladimír Sáňka z Islámské nadace.

Muslimové se během tohoto měsíce musí obejít bez obvyklých kratochvílí v době od úsvitu do západu Slunce - musejí zdržet se jídla, pití, kouření a pohlavního styku a soustředit se na duchovní stránku. Věřící tráví dlouhou dobu v mešitách a snaží se během ramadánu přečíst celý Korán. Věří také, že dobré skutky vykonané během tohoto měsíce jsou desetinásobně odměněny.

Muslimové i přes vyčerpávající půst tradici dodržují, poukazují na přátelskou atmosféru v průběhu ramadánu, kdy se všichni vyznavači islámu cítí jako velká rodina.

Nedílnou součástí půstu také je vyvarovat se špatných úmyslů a tužeb, lhaní, pomlouvání, podvádění, zbytečného tlachání, neslušnosti, hrubosti, hádek a sporů. Muslimové se také mají vyhnout lichvě a všem zakázaným slovům a činům.

Muslimové, kteří tvoří nepočetnou komunitu v České republice, mají velké zastoupení v celosvětovém měřítku, jejich počet je odhadován na 1,5 miliardy. Do 2. listopadu je bude spojovat jejich postní svátek ramadán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám