Hlavní obsah

Hygienici zakázali dětský tábor na Zlínsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ještě před nástupem dětí zavřeli hygienici tábor ve Zlínském kraji. Podle hlavního hygienika Michaela Víta byly důvodem nedostatky ve stravovacím úseku zařízení.

Článek

Celkem se během prázdnin uskuteční 1838 rekreací pro školáky. Hygienici kontrolují ubytování, pitný režim či zajištění zdravotní péče. Nejčastějších prohřešků se provozovatelé dopouštějí právě v oblasti stravování.

Na nejrůznějších táborech, které jsou zaměřeny nejen na rekreaci, ale také na výuku či sport, se vystřídá do konce srpna zhruba 187 tisíc dětí. Nejvíce pobytových akcí se uskuteční v kraji Vysočina, a to 261. Celkem 224 táborů naplánovali organizátoři v Jihočeském kraji. Pouze 36 jich bude v Karlovarském a 58 v sousedním Ústeckém kraji. Žádný tábor není nahlášen na území Prahy.

Kontroly organizují jednotlivé krajské hygienické stanice. Začínají ještě před prázdninami a končí v jejich závěru. Například za závady na táborech v Libereckém kraji již hygienici uložili sedm pokut za 9400 korun. Dvě nejvyšší, po 3000 korunách, zaplatili provozovatelé táborů na Českolipsku. Chyb se dopouštěli při zásobování pitnou vodou a při stravování.

Počet táborů klesá, jejich podmínky se zlepšují

V oblasti stravování jsou nejčastější závady v uložení potravin, které se rychle kazí, prošlé záruční lhůty, nečistota v kuchyních a chyby v ukládání nádobí, uvedl Vít.

Počet táborů podle Víta v posledních letech klesá. Loni se jich uskutečnilo méně než v roce 2004 a počet zúčastněných dětí byl také nižší. Důvodem může být novela vyhlášky, podle níž je za zotavovací akci považován organizovaný pobyt dětí v počtu 30 a více oproti původním 20. "Svědčí o tom množství nahlášených jiných podobných akcí," doplnil Vít.

V posledních letech zároveň hygienici zaznamenali zlepšení podmínek na táborech, což dokazuje i nižší výskyt infekčních onemocnění u účastníků letních dětských rekreací. V roce 2005 byl výskyt zaznamenán jedenáctkrát, o rok dříve se vyskytlo na táborech 20 epidemií. Loni hygienici nezakázali žádný tábor.

Reklama

Výběr článků

Načítám