Hlavní obsah

Hygienici na severu Moravy zachytili již sedm pacientů s tasemnicí

ČTK, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Infekční oddělení ve Slezské nemocnici v Opavě se připravuje na nápor pacientů s onemocněním způsobeným tasemnicí bezbrannou (Taenia saginata). Tamní lékaři mají v péči už osm takto nakažených pacientů, jeden v úterý na potvrzení existence tasemnice v tenkém střevě čekal. Všichni nemocní jsou z Opavska a zřejmě jedli hovězí tatarský biftek.

Foto: Profimedia.cz

Tasemnice bezbranná (Taenia saginata)

Článek

Podle primáře oddělení Petra Kümpela bude nemocných rozhodně více. „Pokud se v poměrně krátké době objevilo tolik případů, je velice pravděpodobné, že jich ještě přibude,“ řekl Právu Kümpel.

Účinný lék chybí

Pacienti dostali dostupné léky, ty ale podle primáře Kümpela nejsou stoprocentně účinné. „Lék je sice na toto parazitární onemocnění doporučován, ale hrozí u něj, že tasemnici zcela nezahubí. Tasemnice může po čase opět začít vylučovat své články,“ uvedl lékař. Dodal, že lék, který tasemnici s jistotou zabije, v Česku není dostupný. „Epidemiologové na tento nedostatek opakovaně upozorňují už nějakou dobu, leč marně,“ řekl Právu Kümpel.

To, že pacienti na objednaný lék ze zahraničí musejí čekat, podle primáře infekčního oddělení nevadí. „Tasemnice žije v těle i několik měsíců, těch několik dní už nehraje takovou roli,“ potvrdil Kümpel. Větším problémem tak pro hospitalizované bude, že si nový lék, pokud o něj budou mít zájem, budou muset zaplatit. A nepůjde o drobné. „Počítáme, že by to mělo být okolo 700 korun, ale přesně to budeme vědět až ve chvíli, kdy k nám lék dorazí,“ řekl Kümpel.

Zvýšený počet onemocnění tasemnicí potvrdili krajští hygienici počátkem dubna, kdy se na Opavsku objevilo najednou šest nemocných. Přitom za posledních pět let bylo v kraji hlášeno průměrně jedno onemocnění ročně. Po původu nákazy nyní hygienici pátrají společně s kontrolory Krajské veterinární správy.

„V současné době probíhá epidemiologické šetření, ze kterého vyplývá, že k nákaze došlo s velkou pravděpodobností z jednoho zdroje,“ uvedla Irena Martinková, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě, a dodala, že podezřelý výrobek byl určen k tepelné úpravě. „Konzumace syrového masa je vždy riziková, protože vždy hrozí přenos původců parazitárních či jiných bakteriálních onemocnění, jakými jsou například salmonelóza, kamyplobakterióza, yersinióza a další,“ upozornila Martinková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám