Hlavní obsah

Husté deště zvednou v noci hladiny některých řek

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní oblasti na Moravě a v Čechách zkropí husté lijáky, které zvednou hladiny řek, varují meteorologové. Výstraha se týká Zlínského, Jihomoravského, Jihočeského a Plzeňského kraje, dalšími rizikovými regiony jsou také okres Jeseník, Nový Jičín a Frýdek-Místek. Hladiny řek by mohly začít stoupat v noci na středu a vyvolat 1. až 2. stupeň povodňové aktivity.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Troubky byly před několika dny opět pod vodou.

Článek

Český hydrometeorologický ústav předpokládá, že by během 24 hodin mohlo na jihu Moravy a Čech a na Plzeňsku napršet 20 až 50 milimetrů srážek. Ve vyjmenovaných lokalitách severní Moravy pak hrozí během stejné doby i 60 milimetrů srážek. Podle meteorologů hrozí nebezpečí zatopení níže položených míst, údolních poloh a sklepů.

Rozvodnit by se měly podle ČHMÚ toky v povodí horní Odry, Ostravice, Olše a horní Bečvy. Na Jesenicku pak ve středu odpoledne bude stoupat hladina především u řeky Bělé.

„Dolní tok Bečvy a Morava dosáhnou těchto úrovní až na přelomu středy a čtvrtka a to dotokem,“ konstatuje výstražná informace ČHMÚ.

Mírný vzestup povodí Labe a Dyje se očekává pouze v oblasti Českomoravské vrchoviny. „Výraznější reakci očekáváme pouze v povodí horní Vltavy a horní Berounky. V těchto povodích mohou ve středu večer vystoupit hladiny na 1. až 2. stupně povodňové aktivity," uvádí ČHMÚ.

Meteorologové apelují především na řidiče, aby při silném dešti snížili rychlost jízdy a vyvarovali se tak nebezpečí tzv. aquaplaningu. Při průtoku vody přes komunikace či jejich zatopení by také neměli vjíždět do vody a dávat si rovněž pozor na podemletí krajnic a mostů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám