Hlavní obsah

Hudeček: Shození pražských stavebních předpisů uvolní ruce developerům

Právo, trj
Praha

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se při jednáních s ministryní Karlou Šlechtovou (za ANO) o pražských stavebních předpisech podle svého předchůdce Tomáše Hudečka (bezp.) neřídila slibem zastupitelky, že bude hájit zájmy města.

Foto: Petr Janiš, Právo

Exprimátor Tomáš Hudeček (bezp.) při projevu, v pozadí jeho nástupkyně Adriana Krnáčová (ANO), která předsedá čtvrtečnímu jednání pražských zastupitelů.

Článek

Pokud budou zrušeny pražské stavební předpisy, které platí od října, budou mít developeři a reklamní firmy volné ruce, varoval Hudeček. Jedinou cestou podle něho je, aby Praha odporovala ministerstvu, které avizovalo, že celý předpis zruší. [celá zpráva]

Ministerstvo by se pak muselo obrátit na Ústavní soud.

Hudečkův návrh se dostal na program jednání čtvrtečního zastupitelstva, podpořila ho mj. většina zastupitelů Trojkoalice, kteří spolu s ANO a ČSSD tvoří městskou radu. Znamená to nejednotu v koaličních řadách. Pro hlasovala opoziční TOP 09, ODS i Piráti. ČSSD si vzápětí vzala delší pauzu na jednání klubu. O konečný verdikt ještě nejde, zastupitelstvo ale bude kauzu probírat.

Bez stavebních přepisů budou podle Hudečka moci růst na sídlištích mrakodrapy, billboardy budou moci být i v památkové rezervaci, stromy se nebudou vysazovat v ulicích širších než 12 metrů. „Dnes je možné vydat stavební povolení na billboard na 20 let,“ upozornil Hudeček s tím, že pro Prahu bude nyní platit to, co „pro každou pitomou vesnici“.

„Předpisy říkají, co to je uliční a stavební čára. Jsou na ní postaveny například Vinohrady, postaveny tak nejsou například satelity, sídelní kaše okolo Prahy, všechno to, co vás irituje, protože je otočeno nějak jinak,“ řekl exprimátor, podle něhož smyslem předpisu bylo zalidňovat kompaktní město.

„O zahnutých okurcích“

Hudeček připomněl, že ministerstvo zpochybnilo předpisy 2 dny před komunálními volbami, v nichž v Praze ANO poté porazilo TOP 09.

„Ministryně v tu dobu nebyla. Ministryně (Věra) Jourová, podle mého skvělá ministryně, byla na cestě do Bruselu,“ uvedl Hudeček. Upozornil také na argumentaci ministerstva, které s městem vyřešilo 83 svých připomínek, čtyři však ne. Požadovalo notifikaci u Evropské komise, a to v 60 dnech. Podle Hudečka ten proces trvá minimálně 90 dní, přičemž šlo o sporný požadavek, na který jsou různé právní názory. „Znáte například ta pravidla o zahnutých okurcích. Každému dojde, že stavba není zboží,“ dodal Hudeček.

Krnáčová v prohlášení po jednání se Šlechtovou uvedla, že se Praha se bude „do přijetí nových předpisů“ řídit obecnými předpisy. „Do této situace nás dostalo svou nečinností bývalé politické vedení radnice řízené panem Hudečkem. Bývalá rada měla dostatek času vyřešit připomínky ministerstva místního rozvoje, ale z pro mne zcela nepochopitelných důvodů tak neučinila,“ uvedla Krnáčová.

Stejně argumentoval předseda zastupitelů ČSSD Karel Březina. Hudeček podle něho nechtěl projednávat pražské stavební předpisy v zastupitelstvu v září, zatímco dnes ano. „Velká změna názorů, pane kolego. Možná je to tím, že jste sestoupil o pár schodů dolů,“ řekl exprimátorovi Březina. Hudeček pak podle něho „prohrál svoji šanci v okamžiku, kdy se neřídil usnesením zastupitelstva ze září“.

Chybějící předpisy by byly problém

Absence zvláštních stavebních předpisů, které by v Praze nahradily celorepublikové vyhlášky, by byla problematická i podle ředitelky magistrátního stavebního a územního odboru Jitky Cvetlerové.

„Máme představu, že se v září začne projednávat návrh metropolitního územního plánu. Do veřejného projednání musejí být pražské stavební předpisy platné, protože to je v zadání, které nám uložilo ministerstvo,“ řekla Právu Cvetlerová.

Pražské stavební předpisy zatím platí. „Účinnost rozhodnutí ministerstva nabývá dnem doručení,“ řekla Právu mluvčí magistrátu Petra Hrubá. Verdikt ministerstva se na magistrátu očekává příští týden, těsně před Vánoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha upraví sporné stavební předpisy

Pražský magistrát vyhoví připomínkám ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a vypustí z městských stavebních předpisů sporné pasáže, které nahradí odkazy na...

Výběr článků

Načítám