Hlavní obsah

Hrstka feministek využila MDŽ k demonstraci

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České anarchistky ze sdružení Feministická skupina 8. března manifestovaly v sobotu odpoledne za naprostého nezájmu veřejnosti na náměstí Míru v Praze 2 proti patriarchátu a jeho přežitkům pod heslem "Až budu mít kladivo, zničím kapitalismus a patriarchát".

Foto: archiv města Mikulov

Loni měl festival Jeden svět úspěch především u žáků a studentů - letos školní projekce běží už od 4. dubna.

Článek

"Jsme neustále v druhořadém postavení. Ženy za stejnou práci dostávají méně peněz. Jsou patriarchálními přežitky vtlačovány do pečovatelek o domácnost a děti. Přehlížení žen se projevuje i na vysokých školách třeba na úředních nástěnkách, kde jsou ve sděleních oslovováni jen studenti, přestože je na mnoha fakultách více studentek než studentů.

Nerovnost je i v tom, že manžel jako otec nemůže ženu podpořit v jejich právech na kariéru nástupem mateřské dovolené namísto matky," řekla o cílech feministek 8. března organizátorka manifestace, které se účastnilo zhruba padesát anarchistů obojího pohlaví.

"Mé jméno je zbytečné. Stačí vědět, že mám jednadvacet let, že jsem vysokoškolská studentka. Boj proti vykořisťování žen, ale i mužů, nikdy nevzdám," řekla Právu členka Feministické skupiny 8. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám