Hlavní obsah

Hradečtí a Hodonínští lidovci nesouhlasí s šéfem Kalouskem

Právo, Vladimír Fořt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ/HODONÍN

S vystupováním předsedy strany Miroslava Kalouska, který navzdory svým vlastním vyjádřením dále vyhrocuje situaci ve vládní koalici, nesouhlasí Okresní výbor KDU-ČSL v Hradci Králové. Podobný názor je slyšet i z hodonínské organizace.

Článek

V usnesení z jednání okresního výboru 23. března hradečtí lidovci požadují, aby se do strany vrátila otevřenost a obousměrná komunikace mezi vedením a členskou základnou. Právu to potvrdil předseda OV KDU-ČSL v Hradci Králové Stanislav Chýlek, v letech 1993 až 1998 velvyslanec České republiky v Kanadě.

Už v usnesení hradeckého okresního výboru KDU-ČSL, které se konalo 3. března, bylo zdůrazněno, že okresní výbor, opíraje se o mínění členské základny a příznivců strany v místě, vyjadřuje nesouhlas s postupem předsedy Miroslava Kalouska a dalších členů předsednictva ve výzvách premiérovi české vlády k odstoupení.

"Dosavadní postup vede podle našeho mínění k eskalaci, neodpovídá koaličnímu chování a může způsobit rozpad koalice. Proto okresní výbor žádal využít smírčího jednání k udržení koalice a dále, aby poslanci a senátoři za lidovou stranu prosadili přijetí přísných transparentních norem. Ty budou definovat konflikt zájmů politiků a prosadí přiznávání majetkových poměrů politiků a zastupitelů. Budou se týkat také jejich rodinných příslušníků a pravidel pro jejich podnikání a budou obsahovat účinné sankce," upřesnil Stanislav Chýlek.

Hodonín se bojí o hlasy voličů

Podobnými názory se již delší dobu netají pražská organizace KDU-ČSL. Podobně reagovalo na vnitropolitickou situaci v lidové straně také předsednictvo OV KDU-ČSL v Hodoníně. V usnesení signovaném jeho předsedou Josefem Kaňou je uvedeno, že předsednictvo okresního výboru je silně znepokojeno současnou situací ve vládní koalici a v KDU-ČSL. Předsednictvo je přesvědčeno, že případné odstoupení lidoveckých ministrů z vlády výrazně oslabí vliv strany a zároveň dojde ke ztrátě podpory voličů.

Domnívá se, že vedení strany by mělo podniknout takové kroky, které povedou ke zklidnění politické situace a k dalšímu setrvání KDU-ČSL ve vládě, která i v této situaci zůstává nadále funkční. Předsednictvo dále odmítá interpretaci usnesení z celostátní konference tak, jak zazněla od předsedy Miroslava Kalouska z televizní obrazovky po skončení konference. Znění tiskové zprávy nezavdává mandát k takovéto interpretaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám