Hlavní obsah

Hradecká radnice se postavila proti srazu neonacistů

– HRADEC KRÁLOVÉ • Aktualizováno
Právo, Jiří Bednář

Královéhradecký magistrát našel způsob, jak zabránit, aby se v sobotu odpoledne stalo místní letní kino Širák dějištěm srazu pravicových extrémistů. Kino si pronajala Dělnická strana (DS) prostřednictvím jednoho ze svých členů, údajně pro pořádání hudebně kulturního festivalu. Hradecká radnice v pátek odpoledne vypověděla smlouvu o pronájmu areálu letního kina.

Článek

„Setkání přívrženců extrémní pravice v Hradci Králové, plánované na sobotu 16. srpna, bude v každém případě nelegální. Město je připraveno zasáhnout proti těmto skupinám všemi zákonnými prostředky,“ oznámil Právu náměstek hradeckého primátora Martin Soukup (ODS).

Podle jeho slov správní odbor magistrátu nemá k 16. srpnu oznámeno žádné veřejné shromáždění. „Hradec se rozhodl uplatnit princip předběžné opatrnosti a smlouvu na pronájem areálu kina zrušil. Vzápětí o tom byl také informován pořadatel akce. Pokud by však k setkání na území města došlo, bude nezákonné a jeho účastníci budou vyzváni, aby se rozešli. Neuposlechnou-li této výzvy, požádá město o zásah policii,“ informoval Soukup.

Všichni hodlají postupovat v součinnosti a monitorovat celý průběh sobotních akcí.

DS nevylučuje průvod do centra města

Soukup uvedl, že podobných smluv se uzavírají desítky. „U této je navíc uvedeno, že jde o kulturní akci. Díky zprávám v médiích a aktivnímu přístupu lidí z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která letní kino spravuje, se zjistilo, že tato akce souvisí s ohlášeným srazem. Fyzická osoba, která si areál pronajala, nám na náš dotaz mailem odpověděla, že se o žádný sraz nejedná a odmítla ji odvolat,“ řekl Soukup.

Předsedovi DS Tomáši Vandasovi se rozhodnutí magistrátu nelíbí. „Nevím, proč úředníci podlehli takové hysterii, nicméně všichni, kteří tak rozhodli, musí počítat nejen s právními důsledky, ale zejména s tím, že budeme požadovat velké finanční odškodnění,“ řekl.

Náměstek Soukup připustil, že koncepty nájemních smluv na areál Širáku nepamatují na situaci, kdy by bylo potřeba podepsanou dohodu jednostranně vypovědět. „Ale i kdyby nám hrozila nějaká sankce za nedodržení smlouvy, jsme rozhodnuti do toho rizika jít,“ ubezpečil Soukup.

Vandas potvrdil, že akce odvolaná není. „Přijedeme a uvidíme. Pokud nás nebudou chtít pustit do areálu, já se třeba mohu jít podívat do centra města a když mě někdo bude chtít doprovodit, kdo mu v tom zabrání? Možná se nám ještě podaří dojednat náhradní lokalitu, možná se sejdeme na nějakém veřejném prostranství a pokud dostaneme pokutu, jsem ochoten ji na místě zaplatit,“ ubezpečil Vandas.

Reklama

Související články

Neonacisté se sejdou v letním kině

Očekávaná akce neonacistů na východě Čech, která má být jedním z největších letošních setkání ultrapravice, už má místo konání. Dělnická strana, která...

Výběr článků

Načítám