Hlavní obsah

Hrad zveřejnil platy vedoucích úředníků

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hradní kancléř Vratislav Mynář pobíral v letech 2016 a 2017 plat, který spolu s odměnami činil zhruba 1,6 milionu korun čistého za rok. Zveřejnění odměn nařídil Hradu soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř Vratislav Mynář (vpravo) s mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem

Článek

Tabulka s platy zahrnuje vedle Mynáře i ředitele jednotlivých sekcí.

Hrad doplnil zveřejnění tabulky s platy Mynářovým prohlášením, v němž odsuzuje snahu občanské aktivistky Kristýny Bašné, která se u soudu zveřejnění domohla.

„Kancelář prezidenta republiky nehodlá dále zatěžovat soudní systém kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu, nicméně mi jako vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky není jasné, jak má zveřejnění platových poměrů jednotlivých vedoucích zaměstnanců přispět k diskusi o věcech veřejného zájmu, ani o jaký veřejný zájem by mělo jít,” doplnil Mynář.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Platy hradních úředníků

„Náklady na právní služby spojené s nezbytným posouzením jejích žádostí, stejně tak jako práce soudů, jsou odhadovány na miliony korun, které jdou ve výsledku na vrub daňových poplatníků,” dodal ke zveřejněné tabulce.

Žadatelku následně osočil, že sama nejedná transparentně, a není jasné, kdo její projekt financuje.

Bašná provozuje webové stránky, na kterých zveřejňuje platy, odměny a další bonusy nejvyšších tuzemských úředníků. O zveřejnění údajů o platech vedoucích představitelů KPR žádala v únoru 2018. Na soudy se obrátila, protože jí Hrad nevyhověl. „Nemáme ostatně co tajit," napsal nyní Hrad na webu v komentáři ke zveřejněné tabulce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám