Hlavní obsah

Hrad zůstává zavřený, bojí se návštěvníků na nádvořích

Ačkoliv mohou být od čtvrtka otevřeny galerie, památkové objekty i muzea, areál Pražského hradu zůstává pro veřejnost i nadále uzavřen. Podle kancléře Vratislava Mynáře je důvodem obava z přeplněných nádvoří a front. Pražané i turisté si tak procházku na Hrad musí odepřít.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Po vyhlášení nouzového stavu se vylidnil také Pražský hrad

Článek

Areál Pražského hradu zůstane podle mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka uzavřen i nadále. Ovčáček uvedl, že na prvním místě zůstává zajištění zdraví a bezpečnost návštěvníků a že pro areál Pražského hradu nelze automaticky aplikovat opatření pro muzea a galerie ani opatření pro hrady, zámky a památky.

„Je nutné vycházet z celkové povahy a smyslu opatření, jejichž aplikací bychom neměli vytvářet situace jdoucí proti smyslu zdravotní prevence. Například přeplněná nádvoří a fronty za přísné regulace vstupu do návštěvnických objektů,” uvedl Mynář.

V Jízdárně Pražského hradu bude ale 20. prosince otevřena výstava o Komenském. Pro ni budou podle Hradu platit hygienická opatření pro muzea a galerie. „Naší snahou je alespoň v rámci možností nabídnout zajímavý program,” poznamenal kancléř. Pro veřejnost se také 24. prosince otevře svatovítská katedrála, ve které se uskuteční půlnoční mše, a to za podmínek stanovených vládou, uvedl Mynář.

Ovčáček zároveň připomněl, že lidé mohou od dnešního dne navštívit výstavu Lvem mě nazývají v Národním muzeu. „Výstava pojednává o nejstarším českém symbolu a jeho cestě českými dějinami od poloviny 13. století do současnosti. Pro tuto výstavu zapůjčila Kancelář prezidenta republiky velmi vzácné exponáty,” uvedl mluvčí.

Areál Pražského hradu je uzavřen od 9. října v souvislosti s epidemickými opatřeními vlády. Prezident Miloš Zeman pobývá na zámku v Lánech, na Hrad jezdí jen kvůli pracovním povinnostem.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman při jmenování Petra Mlsny předsedou antimonopolního úřadu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám