Hlavní obsah

Hrad v únoru osiří

PRAŽSKÝ HRAD

Ani ve třetím kole druhé volby hlavy státu nebyl nový prezident České republiky zvolen. Václav Havel, kterému končí mandát příští neděli 2. února, se tak ani na druhý pokus přímého nástupce nedočkal. Václavu Klausovi z ODS v posledním kole chybělo ke zvolení pouhých 14 hlasů.

Foto: Petr Skála

Po devětačtyřicáté se běžel v Praze v Suchdole Běh o pohár rektora České zemědělské univerzity

Článek

Podle již oficiálních výsledků získal ve třetím kole Klaus 95 hlasů od poslanců a 32 hlasy od senátorů. Jaroslavě Moserové dalo hlas 26 poslanců a 39 senátorů. Klausovi tak ke zvolení chybělo jen 14 hlasů, neboť kvórum bylo 141 hlasů.

Všech 200 poslanců se sice volby zúčastnilo, ale 23 z nich hlasovací lístek neodevzdalo a dalších 44 nikoho z dvojice finalistů nevolilo. Všichni senátoři lístek do urny hodili, pro žádného z kandidátů nehlasovalo deset z nich.

Klaus mohl počítat s 84 hlasy všech poslanců a senátorů ODS. Více než 40 hlasů, jež dostal navíc, mu patrně dodali sociální demokraté, ale zřejmě i někteří nestraníci z řad senátorů a možná i někteří komunisté, unionisté či lidovci. Ještě před zahájením třetího kola volby se v kuloárech proslýchalo, že Klausovi chce dát svůj hlas možná 20 až 30 sociálních demokratů. Moserová zřejmě těžila hlavně z hlasů unionistů, lidovců, nezávislých senátorů a zřejmě i některých sociálních demokratů.

Klaus dnes dosáhl lepšího volebního výsledku než před týdnem, kdy se při parlamentní schůzi ucházel o zvolení prezidentem poprvé. Minulý týden dostal ve třetím kole 113 hlasů, přičemž ke zvolení mu jich tehdy chybělo 28.

Třetí pokus nebo přímá volba?

Zákonodárce tak zřejmě čeká nová tříkolová volba. Do ní by se mohli přihlásit jak noví kandidáti, tak ti, kteří kandidovali dosud. Klaus i Zeman se již nechali slyšet, že by do třetí volby šli. O jejím konání zatím nebylo rozhodnuto, nicméně uspořádána musí být nejpozději 3. března.

Zaorálek ve středu uvedl, že mezi dnešní a třetí volbou by mohla být pauza několik týdnů. Dnes k tomu dodal, že by se chtěl podílet na tom, aby vládní koalice přišla do třetí volby se společným kandidátem. Stejně je ale možné, že posílí hlasy, které požadují přímou volbu hlavy státu.

"Prezident republiky v tuto chvíli vidí jen dvě možnosti," řekl ČTK mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. První variantou je, že politici začnou okamžitě jednat o změně ústavy a zavedení přímé volby hlavy státu. "A to i s tou daní, že budeme několik měsíců bez prezidenta," uvedl Krafl.

Druhou možností podle Havla je příprava třetí prezidentské volby, která by se měla konat teprve za několik týdnů. "Až politické strany najdou konsenzus a nového kandidáta. Až ho představí veřejnosti a ta si ho osvojí," řekl Krafl. Jedině tak je prý podle Havla možné patovou situaci v parlamentu vyřešit.

Zemanovo fiasko

Kandidát ČSSD Miloš Zeman vypadl v prvním kole tajné volby. Nejvíce hlasů dostal Klaus, pro kterého hlasovalo 89 poslanců a 32 senátoři. Pro Zemana se vyslovilo 78 poslanců a pouze pět senátorů. Jaroslava Moserová se probojovala do duhého kola díky 25 hlasům poslanců a 43 hlasům senátorů.

Ve 2. kole ve Sněmovně podle očekávání opět zvítězil Klaus, který získal 85 hlasů, pro Moserovou pak hlasovalo 32 poslanců. Senátoři dali nejvíce hlasů, 42,  své kolegyni Moserové. Klaus si z dolní komory Parlamentu ČR odnesl 33 hlasů. Ve druhém kole nehlasovalo, a zablokovalo tak možnost prezidenta vybrat, 83 poslanců a šest senátorů, zřejmě z řad KSČM a ČSSD.

Klausovi vyjednavači neaktivnější

Nejaktivnějším týmem v hradních kuloárech byli v pátek rozhodně občanští demokraté. Zatímco sám Václav Klaus, už byl v pohodě, protože on svou roli splnil, jeho vyjednavači se mínili přetrhnout. A první kolo, kde jejich kandidát natrhl žaket svému největšímu rivalovi Miloši Zemanovi, jim dalo křídla.

Cítili velkou příležitost, neboť tak slabého protikandidáta proti sobě Klaus dosud neměl. Po prvním kole si Klausovi vyjednavači rychle spočítali, že jim chybí zhruba dvacet hlasů. A vyhodnotili, že k nim musí získat ještě nejmíň deset "posichrovacích" protože věděli, že v prvním kole získali i několik hlasů od protizemanovců, kteří se tak báli, že by Zeman mohl projít, že raději podpořili Klause. To už v dalších kolech bylo nereálné.

Reklama

Související témata:

Související články

Profily kandidátů na Hrad

Již pozítří budou poslanci a senátoři ve druhé tříkolové volbě rozhodovat o příštím prezidentovi České republiky. Václavu Havlovi vyprší mandát v neděli 2....

Zeman je mimo hru

V prvním kole tajné volby prezidenta České republiky vypadl kandidát ČSSD Miloš Zeman. Naopak do druhého kola postupuje senátorka Jaroslava Moserová a Václav...

Ani ve 2. kole nebyl prezident zvolen

Souboj mezi Václavem Klausem a Jaroslavou Moserovou zatím nemá vítěze. Ve druhém kole prezidentské volby získal podle neoficiálních výsledků Klaus většinu ve...

Výběr článků

Načítám