Hlavní obsah

Hrad: Starosta se za úplatnou policistku přimlouval

Novinky, jas
Praha

Prezidentská milost udělená bývalé karlovarské policistce Radce Kadlecové vzbudila pozornost veřejnosti i proto, že ne všichni, kteří za prominutí dvouletého trestu orodovali, si za svým tvrzením stojí. Tajemník prezidenta Ladislav Jakl proto Právu zaslal část dopisu, který prezidentovi Václavu Klausovi v souvislosti se žádostí o milost poslal starosta obce Chyše Miroslav Dorňák. Ten svou roli následně bagatelizoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

Článek

"Prezident Radce Kadlecové prominul trest odnětí svobody v trvání dvou let. Přihlédl k zárukám mnoha žadatelů včetně starosty z místa bydliště a k zdravotnímu stavu odsouzené,“ uvedl v souvislosti s prominutím trestu na svých webových stránkách Pražský hrad. [celá zpráva]

Proti této interpretaci se ohradil zmiňovaný starosta Miroslav Dorňák. "Já jsem za ni žádné záruky nedával. Pouze jsem popsal její rodinné poměry, jak vyrůstala a jaký je současný stav. Více méně jsem to nechal na panu prezidentovi, aby posoudil, zda je možné jí dát milost,“ prohlásil Dorňák s tím, že iniciativa přišla od švagra Kadlecové, který požádal vedení města, aby se k žádosti o milost vyjádřilo.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová u soudu

Hrad trvá na svém a tajemník prezidenta Ladislav Jakl poskytl Právu dvě části textu dopisu, který starosta Dorňák sepsal. V nich skutečně Dorňák žádnou záruku nedává, nicméně se za úplatnou policistku přimlouvá.

Starosta prezidentovi napsal: "Slečna Radka Kadlecová žije v našem městě od narození. Po celou dobu svého dosavadního života se chová řádně, slušně a hlavně bezkonfliktně. Povinnosti vůči městu si plní bezezbytku. Dovoluji si podotknout, že vzhledem k jejímu složitému dětství a zvláště po tragickém úmrtí její maminky došlo u jmenované k uzavření se do sebe a zároveň ztratila schopnost komunikace se svým okolím. Po finančním osamostatnění se zaměřila na podporu své sestry a zbytku rodiny, což ji pravděpodobně velmi zatěžovalo a to také mohl být jeden z důvodů, proč nakonec ztratila sebezáchovný pud. Vážený pane prezidente, nepřísluší mi a ani se nemíním pasovat do role soudce, přesto mám určité pochybnosti o konečném verdiktu výše uvedeného pravomocného rozsudku. Věřím ve Vaši přirozenou autoritu, kterou jste si ve svém úřadu vybudoval, a také věřím ve Vaši schopnost tento citlivý případ rozřešit...."

"Slečna Radka Kadlecová si je vědoma svého selhání, ale je také mladou ženou, která má svůj život ještě před sebou a jistě bude pro naši společnost i v budoucnu platnou občankou. Tím chci říci, že by si snad ještě jednu šanci zasloužila," uvedl mimo jiné starosta, který dále poprosil "o citlivé posouzení tohoto případu a snad i o trochu té shovívavosti pro naši spoluobčanku".

Jakl ke starostovým vyjádřením uvedl: "Chápu, že pan starosta bere zpátečku, když se tato milost stala předmětem mediální kritiky, a že se nezná k tomu, jak moc se za ni přimlouval."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám