Hlavní obsah

Hrad odmítá spekulace o Zemanově podlomeném zdraví, podle médií má vodu v břiše

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman chystá žalobu na lékařku a exministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím výrokům o jeho zdraví. Hrad to ve středu uvedl ve svém prohlášení na webu. Podle posledních informací médií byl Zeman v nemocnici kvůli tekutině v břišní dutině, která souvisí s problémy s játry.

Foto: Novinky

Prezident po osmidenní hospitalizaci opouští Ústřední vojenskou nemocnici v Praze.

Článek

Stehlíková na svém blogu k tématu Zemanova zdraví mimo jiné napsala: „Podle anamnézy (z osobních kontaktů s panem prezidentem staršího data a nedávných informací od kolegů) lze předpokládat, že důvodem hospitalizace byl metabolický rozvrat v rámci alkoholické jaterní cirhózy.”

Miloš Zeman byl hospitalizován kvůli stavu, kterému se říká ascites, což je tekutina v dutině břišní. Bylo to kvůli problémům s játry.
zdroj Radiožurnálu a Deníku N

„Infuzní léčba ve vojenské nemocnici zažehnala metabolický rozvrat, ale abstinence od alkoholu v průběhu osmidenní hospitalizace vedla k náběhu na delirium tremens. Dobu pobytu prezidenta v nemocnici mohla prodloužit mj. právě léčba počínajícího deliria,” dodala Stehlíková.

Prezident odvolil v křesílku. Hrad zveřejnil fotky

Parlamentní volby

Podle Hradu jde ale o úmyslné dezinformace a cílené lži.

„Vystupování paní Stehlíkové je typickou ukázkou zneužívání lékařské autority k politickým cílům,” uvádí se v prohlášení Kanceláře prezidenta, pod kterým je podepsaný Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Prezident republiky se proto prostřednictvím svého právního zástupce obrátí nejen s žalobou na příslušný soud, ale formou stížnosti osloví též Českou lékařskou komoru,” doplnil Ovčáček.

Problémy s játry. Klaus naznačil, co trápí prezidenta Zemana

Domácí

Prezident je v pořádku, řekli Babišovi

O tom, že se Zemanův zdravotní stav v posledních dnech prudce zhoršil, spekulují média i někteří politici.

Na úterní dotaz Novinek, v jakém aktuálním stavu se prezident republiky nachází, Ovčáček odepsal: „Nemusíte mít starost. Pan prezident se velmi těší na povolební vyjednávání.”

Podle úterních informací Deníku N prezidenta v pondělí navštívil jeho ošetřující lékař a ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral a doporučil mu návrat do nemocnice. Podle informací listu to ale hlava státu odmítla.

Hrad lékaře neposlechne, hospitalizace Zemana není v plánu

Domácí

O zdravotním stavu Zemana se Zavoralem ve středu mluvil také premiér Andrej Babiš. „Byl jsem ubezpečen, že pan prezident je v pořádku,” řekl Babiš.

Redaktoři Radiožurnálu a Deníku N však ve středu večer přišli se zjištěním, že za Zemanovou hospitalizací byly vážné problémy s játry.

„Miloš Zeman byl hospitalizován kvůli stavu, kterému se říká ascites, což je tekutina v dutině břišní. Bylo to kvůli problémům s játry,“ uvedl oběma médiím zdroj z lékařského prostředí obeznámený s výsledky Zemanova vyšetření pod podmínkou anonymity.

„Ano, pan prezident má problémy s játry,“ řekl bez dalších podrobností jiný zdroj z nemocnice.

Prezidentovo úmrtí by bylo těžké tajit, říká protokolář Forejt

Stalo se

Hrad přiznal jen vyčerpání a infuze

V září strávil Zeman v ÚVN osm nocí. Pražský hrad zprvu hospitalizaci nekomentoval, později označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční.

Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, že nenalezli život ohrožující problémy a že zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací.

Proto prý dostával infuze. Bezprostředně po propuštění měl Zeman několik pracovních setkání v Lánech.

Na veřejnosti se Zeman naposledy objevil při svém propouštění z nemocnice 22. září.

Na Ovčáčkově Twitteru, na kterém pravidelně zveřejňuje fotografie ze Zemanových pracovních schůzek a jednání, je poslední fotografie prezidenta z 29. září, kdy přijal vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) a pozdravil se také s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který byl v té době na návštěvě Česka.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Výsledky voleb, co bude následovat a další informace

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám