Hlavní obsah

Hrad o dokumentu k Vrběticím: Kurýr BIS neřekl, že nejde o běžnou korespondenci

• Aktualizováno

Pražský Hrad publikoval ve čtvrtek na svém webu obsáhlé vyjádření k tajné zprávě o Vrběticích, o níž prezidentská kancelář už dříve uvedla, že ji skartovala. Podle Hradu byl dokument označen jako „běžný spis v druhém nejnižším stupni utajení“. BIS prý způsobem doručení vystavila Hrad nebezpečí obvinění z neoprávněného nakládání s tajnými informacemi. Premiér Petr Fiala (ODS) chce záležitost řešit s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář

Článek

Hrad uvedl, že písemnost byla z BIS dopravena do Kanceláře prezidenta republiky (KPR) 7. dubna 2021 v době nepřítomnosti prezidenta republiky, po pracovní době, v pozdně odpoledních hodinách. Prezident Miloš Zeman prý dokument dostal při nejbližší příležitosti po příjezdu na Pražský hrad 13. dubna 2021 v dopoledních hodinách.

„Utajovaná písemnost byla označena jako běžný spis v druhém nejnižším stupni utajení,” uvedl Hrad na svém webu.

Co mělo být zničeno, bylo zničeno, píše Hrad ke skartaci zprávy BIS o Vrběticích

Domácí

KPR uvádí, že na písemnosti nebylo označeno, že by měla být ihned předána adresátovi, ani jiné upozornění na spěšnost obsahu. Obvykle prý bývá na obálce uvedeno „IHNED PŘEDAT!”.

„Kurýr BIS, který písemnost předával, neavizoval pracovnici tajné spisovny KPR, že jde o jinou než běžnou korespondenci. Tajná spisovna KPR nebyla ze strany BIS telefonicky upozorněna na spěšnost dokumentu, jak je obvyklé. Pro přenos utajovaných informací mezi BIS a KPR nebyl zvolen ani nejrychlejší možný prostředek, tedy certifikovaný informační systém,“ stojí ve vyjádření.

Kauza Vrbětice: Vyšetřovatelé zkoumají kontakty zaměstnance Imexu s ruskou GRU

Krimi

KPR nařkla BIS, že utajovaný spis byl nesprávně označen „v hrubém rozporu s platnou legislativou a nebylo jasné, v jakém režimu došlo k jeho zaslání“.

Radiožurnál a server Respekt.cz v minulých dnech informovaly, že policisté na Hradě zjišťovali, zda se s tajnou zprávou o Vrběticích neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky. Prezidentská kancelář v pondělním prohlášení potvrdila, že dokument skartovala.

Už tehdy odmítla, že by tím porušila předpisy, protože nemělo jít o dokument určený k archivaci. Dokument BIS podle Hradu dorazil v rozporu s platnou legislativou a v hrubém nepořádku. Kontrarozvědka to ve vyjádření rozhodně odmítla, připustila jen drobnou administrativní chybu.

Zeman přišel s další vyšetřovací verzí Vrbětic

Domácí

Hrad k tomu ve čtvrtek uvedl, že BIS sdělila, že „administrativním pochybením byla poslední strana označena chybně Tajné“.

Prezidentská kancelář nařkla BIS, že „svým postupem vystavila KPR podezření, že předání spisu prezidentu republiky bylo úmyslně zdrženo, k čemuž ze strany KPR nedošlo“ a také, že kancelář byla „ze strany BIS vystavena nebezpečí, že bude obviněna z neoprávněného nakládání s utajovanými informacemi“.

Fiala chce kauzu řešit s prezidentem

K věci se ve čtvrtek vyjádři také premiér Petr Fiala (ODS). Ten chce, aby se kauza rychle vyjasnila, protože to podle něj nepřispívá k důvěryhodnosti státu. Hodlá o tom mluvit s prezidentem Milošem Zemanem.

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku. V době explozí areál ve Vrběticích spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group.

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. To na jaře vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem, která vedla k vyhošťování diplomatů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám