Hlavní obsah

Hoteliér dává přednost hasičům, čeká senzacechtivé turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od neděle se mohli do svých domovů vrátit obyvatelé Vysoké Lípy u Jetřichovic, kteří byli evakuováni kvůli rozsáhlému požáru v Českém Švýcarsku. Jedním z místních byl i Václav Plzák, jenž v obci provozuje hotel Vysoká Lípa. I když už se první turisté vracejí, ubytování nyní přednostně nabízí hasičům. V nejbližších dnech očekává, že do Lípy zamíří turisté lovící senzace.

Foto: Foto PRÁVO – Aleš Pelikán

Ve Vysoké Lípě jsou stále v pohotovosti policejní hlídky.

Článek

Samotná Vysoká Lípa ani její nejbližší okolí ohněm zasaženy nebyly, od pondělí se tam dostanou i turisté, dál ale pokračovat nemohou. Nesmí jak k Dolskému mlýnu, tak ani k hrádku Šaunštejn, pro něž bývá Vysoká Lípa jedním z výchozích bodů.

„Nyní čekáme turisty, kteří loví senzace. Když je někde nějaký velký požár, kde se pohybuje množství techniky, to přiláká lidi mnohdy víc než holé skály,“ řekl Právu Plzák.

Hasiči ukončili evakuaci Vysoké Lípy v Českém Švýcarsku

Krimi

Vyhnal je kouř

„Obec nemá škody, nic neshořelo, nic se tam nestalo. Lidé se vrátili do svých domovů tak, jak je opustili,“ řekl v neděli po ukončení evakuace starosta Jetřichovic, pod které Vysoká Lípa patří, Marek Kny (nez.).

Zatímco ve spodní části Vysoké Lípy je velké shromaždiště hasičů, mezi domy na vršku téměř nikdo nechodí. „Slyšeli jsme, že je to tu již přístupné, tak jsme se sem šli projít. Ale když se nedá pokračovat dál, tak se vracíme,“ řekl Právu mladý pár na silnici z Jetřichovic.

Části Vysoké Lípy jsou přímo u lesa, po kůrovcové kalamitě je nyní zcela suchý. „Lidé evakuovaní z této strany strach určitě měli. Nás vyhnal spíše ten kouř a dým, nedalo se dýchat, nedalo se větrat, nedalo se tu spát. Možná bychom odjeli i dobrovolně, nedalo se tu fakt být,“ popsal čas před evakuací hoteliér Plzák.

Hasiči mají požár v Českém Švýcarsku pod kontrolou

Domácí

„Samozřejmě jsme rádi, že jsme se mohli vrátit. Jsme rádi, že se podařilo Vysokou Lípu uchránit, že tu je tolik hasičů. Těšíme se, až se vše vrátí do normálních kolejí,“ doplnil.

Hotel prozatím pro veřejnost otevřít nechystá. „Nyní jsme nabídli kapacitu hasičům, pokud ji vyčerpají, tak ubytování zatím nabízet nebudeme, ale uvidíme, jak to bude,“ uzavřel Plzák.

Reklama

Výběr článků

Načítám