Hlavní obsah

Hot a čehý

Novinky, Pavel Verner

Poté, co "ministr chudých" Zdeněk Škromach dal veřejně černý puntík dohodě o růstu nájemného, musí mít člověk politikou neodkojený v hlavě zmatek. Kam to vůbec zahýbá vládní kočár, když kočí Sobotka volá hot a kočí Škromach čehý, a přitom oba mají růži v klopě?

Foto: archiv Agentury Velryba

Miro Žbirka.

Článek

Sociální demokrat Sobotka a unionista Němec se přece nemohli dohodnout na zvyšování nájemného, kdyby za sebou neměli souhlas aspoň některých poslanců svých stran, o členech vlády nemluvě. Škromach teď ale vyslovil jasnou výhrůžku, že u poslanců ČSSD by to nemuselo projít. Proč to udělal? Nabízím dvě teorie.

Teorie spiklenecká: poté, co se v Kolodějích dohodl Špidla s koaličními partnery celkem hladce na změnách daní, ale taky na sociálních náhradách rodinám s dětmi, jeho vnitrostranické akcie šly opět nahoru. Zato mezi jeho odpůrci v poslaneckém klubu ČSSD musela zavládnout panika. Předsedův trvalejší politický úspěch může znamenat, že po kůře stromů na Vysočině by mohly stékat slzy marnosti. A to skalní buřiči nemohou dovolit, protože fungující koalice je hrobem jejich snů o exhumovaném opozičně-smluvním nebožtíkovi. Škromach tedy mohl zatroubit ke zteči, vždyť mezi staromilci je nepřehlédnutelný.

Teorie pravděpodobná: v Lidovém domě nejsou sebevrazi. Reformní zdražovací opatření, která jdou před veřejností hlavně na triko ČSSD, si každý sociální demokrat pročítá jedním dechem s výsledky průzkumů preferencí. A ty jsou ouvej. Chtělo by to hlasité sociální gesto. Co takhle zrušit zvýšení DPH u vodného a stočného, protože vodu volič potřebuje každý den, to není jako prodražená návštěva restaurace, kterou si může odpustit. Koaliční partneři by na to mohli přistoupit výměnou za to, že Škromach & spol. se nakonec s růstem nájemného smíří. A kdyby nepřistoupili? Pak ve Sněmovně pomohou komunisté, stejně jako pomohli před rokem. Zvýšení daní spojené se zdražením činží je prostě na voliče ČSSD silné kafe. Možná ale i na voliče lidovců, takže nakonec unionisté lehce couvnou a koaliční domeček z karet se nezboří.

Koho důležitého se jen na to zeptat? Funkcionář Stanislav Gross, pověřený řízením mediální politiky strany, nezvedal dva dny po Kolodějích (kde k úžasu mnohých chyběl) telefon, neodpovídal na esemesky. Včera začal nadějně sesedat z toho koně. Škoda že ne až na zem - moc toho totiž neprozradil.

PRÁVO 5. února

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám