Hlavní obsah

Hostivařská přehrada patřila dětem ze zkumavky

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celostátní setkání rodičů a jejich dětí, kterým pomohli na svět lékaři klinického centra ISCARE, což je jedno z prvních a velmi úspěšných pracovišť asistované reprodukce v České republice, se letos konalo v sobotu na pražské Hostivařské přehradě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Setkání rodičů a dětí narozených ze zkumavky ISCARE 2019 v areálu Hostivařské přehrady se neslo v kovbojském duchu.

Článek

Přestože dopoledne lilo jako z konve a slunce se s rozlehlou pláží ani s vodní plochou nekamarádilo, dětem to příjemnou náladu nevzalo. Přijelo nebo přišlo jich přes 460, doprovázeni svými maminkami, tatínky a leckde i prarodiči nebo širší rodinou.

Majda umí rozhýbat děti

Protože ISCARE zahájilo svou činnost již v roce 1995, může se jejich lékařský tým pochlubit statistikou skoro 11 tisíc narozených dětí, pro které se vžil lidový výraz děti ze zkumavky. Věkové složení účastníků srazu bylo proto široké. Někteří potomci jsou již za prahem své dospělosti a sami mají děti, jiní jsou ještě mrňata v kočárcích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Velký zájem byl například o stany, kde si děti mohly nechat namalovat na obličej indiánské a zvířecí motivy.

Přírodní party pro ně byla připravena ve stylu Divokého západu a všichni se pobavili při zábavné show, ve které je v chladném počasí rozpohybovala během písniček oblíbená Majda z televizní Kouzelné školky. Děti si vyzkoušely kovbojské soutěže, indiánské dílničky, zatančily si při diskotéce plné kovbojů, banditů či indiánů. Neustálý nával byl před stany, kde si děti mohly nechat pomalovat obličej indiánskými motivy. Všichni účastníci, rodiče i děti, se tradičně společně vyfotili na památku.

Moderní trend je zmrazení vajíček

„Díky stále se zdokonalujícím laboratorním technikám, máme stále vyšší a vyšší úspěšnost zaváděných embryí,“ řekla Právu zástupkyně primáře oddělení IVF (asistované reprodukce) ISCARE lékařka Kristýna Frühaufová. Zavádějí nyní jedno embryo, takže už není tak časté narození dvojčátek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pro děti byla připravena spousta her a soutěží.

Potvrdila, že v české společnosti stále trvá, a to z různých důvodů, trend odkládání rodičovství na později dobu, až po třicátém i vyšším roce věku rodiček, kdy už bývají s početím zdravotní problémy. „Ideální věk rodičky by byl kolem dvaceti let,“ konstatovala Frühaufová.

Zmínila se, že moderním trendem týkajícím se početí je zmrazení vajíček pro pozdější dobu rození. To si nyní nechávají dělat nejen muži, ale v poslední době stále častěji ženy. Problémy s neplodností postihuje v současně době podle statistik asi patnáct procent párů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám